21:24 / 19.01.2018.

Autor: HRT

[VIDEO] Silić: Dvosjed smo vozili više kao trening za četverosjed

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski bob dvosjed u sastavu Dražen Silić i Mate Mezulić ostvario je normu za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.
Hrvatski bob dvosjed u sastavu Dražen Silić i Mate Mezulić ostvario je normu za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu i tako postala prva hrvatska posada koja će nastupiti na ZOI u dvosjedu. Osim u dvosjedu, Hrvatska će u Pjongčangu imati posadu i u četverosjedu, pa će po prvi put od osamostaljenja imati dvije bob posade na istim ZOI. Ovakav uspjeh hrvatskih bobista je velika stvar za hrvatski sport jer bob se, uz hokej na ledu, smatra najprestižnijim natjecanjem na zimskim olimpijadama, rekao je glavni tajnik Hrvatskog bob i skeleton saveza Ivan Šola, koji je kao pilot hrvatskog četverca tri puta nastupio na ZOI, u Salt Lake Cityju (2002), Torinu (2006) i Vancouveru (2010). Do norme su hrvatske posade predvođene pilotom Draženom Silićem stigle nastupima na Sjevernoameričkom kupu. Naše pripreme su bile na Američkom kupu gdje smo proveli oko tri mjeseca i sudjelovali u 19 utrka na četiri različite ledene bob staze. Na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji bili bismo zadovoljni plasmanom u finale, ali svjesni smo kako je konkurencija iznimno snažna, kazao je Šola. Pilot našeg boba Dražen Silić je istaknuo kako se bobom bavi desetak godina te mu se ostvario san plasmanom na ZOI. Plasman našeg boba dvosjeda na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji je pomalo iznenađujući jer smo ga na sjevernoameričkoj turneji na natjecanjima vozili više kao trening za četverosjed, rekao je je Silić i objasnio kako se dvosjed uspio plasirati na ZOI unatoč poteškoćama s kojima se suočavao na sjevernoameričkoj turneji. Imali smo poteškoća s dvosjedom pošto smo morali iznajmljivati nove pa se desilo da smo u tjedan dana morali promijeniti tri različita boba, kazao je Puljanin Silić. Na upit kako objašnjava da većinu naših bob posada koje su se plasirale na ZOI čine bobisti iz jadranskog priobalja koje je netipično za zimske sportove, Silić je rekao kako se ekstremi privlače. Mi s mora smo malo ludi za takvim ekstremnim sporovima. Ekstremi se privlače tako da vjerojatno nas neka ekstremna energija vuče. Osim toga, možda nama zimi malo dosadi more pa idemo u planine, kazao je Silić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!