09:39 / 17.04.2018.

Autor: L.M./I.Ž.K./HRT/Hina

[VIDEO] Počeo 4. Tour of Croatia, Bonifaziju prva etapa

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Osijeku je danas počelo četvrto izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia. Pobjednik prve etape vožene od Osijeka do Koprivnice je Talijan Niccolo Bonifazio.
U Osijeku je danas počelo četvrto izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia. Pobjednik prve etape vožene od Osijeka do Koprivnice je Talijan Niccolo Bonifazio.

Član momčadi Bahrain Merida je etapu dugu 227 kilometara prošao za pet sati, 45 minuta i 27. sekundi.

Bonifazio je u zanimljivoj sprinterskoj završnici u središtu Koprivnice uspio za manje od pola dužine kotača nadmašiti sunarodnjaka Andreu Guardinija (Bardiani CSF), dok je treće mjesto zauzeo Rumunj Michael Eduard Grossu (Nippo Vini Fantini).

Prva etapa vožena je po nepovoljnom vremenu, kiša je ometala vozače gotovo tijekom čitave dionice vožene u utorak, a u takvim uvjetima za bijeg su se odlučila tek trojica mladih vozača - Slovenci Jon Božič (Adria Mobil) i Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Xaurum) te Rumunj Emil Dima (MsTina Focus). Oni su se izdvojili iz pelotona već na 10. kilometru i bili u vodstvu sve do same završnice.

Prvi je iz vodeće skupine otpao Dima, koji je nakon osvajanja brdskog cilja na Papuk odlučio pričekati glavnu skupinu i ostaviti dvojicu Slovenaca same na čelu. Božič i Grošelj su uspijevali držati prednost od više od dvije minute sve do 30-ak kilometara prije cilja, no potom je peloton značajno ubrzao i rapidno počeo smanjivati razliku.

Grošelj je izgubio kontakt s Božićem oko 15 kilometara prije cilja, dok je Božič uspio biti na samom čelu sve osam kilometara prije cilja. Uslijedio je kaotični sprint u kojemu su se u posljednjih 100 metara izdvojili Bonifazio i Guardini, a više snage u borbi jedan na jedan imao je Bonifazio.

Svih osam hrvatskih vozača koji nastupaju na utrci ciljem je prošlo u vremenu pobjednika, a najbolji plasman ostvario je Josip Rumac (Meridiana Kamen) na 25. mjestu.

U srijedu će se voziti druga etapa od Karlovca do Zadra u dužini od 234,5 kilometara.

Ovo je treći put da Tour of Croatia starta u Osijeku, a sama utrka trajat će do 22. travnja, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara diljem cijele Hrvatske.

REZULTATI 1. ETAPE:

1. Niccolo Bonifazio (Ita/Bahrain) 5:45:22
2. Andrea Guardini (Ita/Bardiani CSF)
3. Michael Eduard Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini)
4. Riccardo Minali (Ita/Astana)
5. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek)
6. Marko Kump (Slo/CCC)
7. John Murphy (SAD/Holowesko)
8. Žiga Jerman (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)
9. Federico Zurlo (Ita/MsTina Focus)
10. Jimmy Duquennoy (Bel/WB Aqua Protect)
25. JOSIP RUMAC (HRV/Meridiana Kamen)
30. BRUNO MALTAR (HRV/Meridiana Kamen)
46. VIKTOR POTOČKI (HRV/Adria Mobil)
58. RADOSLAV ROGINA (HRV/Adria Mobil)
62. EMANUEL KIŠERLOVSKI (HRV/Meridiana Kamen)
86. DAVID JABUKA (HRV/Meridiana Kamen)
87. DENI BANIČEK (HRV/Meridiana Kamen)
97. MATEO FRANKOVIĆ (HRV/Meridiana Kamen) svi isto vrijeme

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!