Veslači bruse formu uoči nove sezone

24.03.2023.

20:03

Autor: Sport/Dnevnik/I.Ž.K./HRT

Damir Martin

Damir Martin

Foto: HTV / HRT

Bliži se početak nove veslačke sezone, koja će biti posebno izazovna za naše predstavnike zbog hvatanja olimpijskih normi za Pariz iduće godine. Posebnu motivaciju imat će već na prvom Svjetskom kupu koji će se održati u Zagrebu.

Sunčano jutro na jarunskom jezeru bilo je idealno za trening veslačica i veslača uoči početka sezone. Prvi na vodi već u sedam sati bila su braća Sinković. Iza njih je godina za pamćenje, ali ne po osvojenim odličjima, nego po iznenađujućem četvrtom mjestu na Svjetskom prvenstvu.

- Nismo ništa pametniji nego nakon Svjetskog prvenstva. Teško je reći zašto nam se to dogodilo, ali mi se ne brinemo za sljedeću sezonu. Dobro treniramo, dobro ide, zadovoljni smo, jedva čekamo, nabrijani smo. Možda u neku ruku to i dobro dođe, rekao je Valent Sinković.

- Zasad je stvarno sve dobro, nadamo se da će tako i ostati. Prošle godine je sve bilo dobro do SP-a. Mislim da ćemo definitivno biti napetiji nego prošle godine, izjavio je Martin Sinković. 

Važne kilometre na vodi u trenažnom procesu skuplja i Damir Martin u samcu. Za ovu sezonu najavljuje pohod na medalju koja mu nedostaje u kolekciji.

- Nemam još svjetsku medalju iz skifa. Imam iz četverca tri medalje, ali nemam iz skifa, tu mi je ambicija ne samo ući u finale, nego se boriti za medalju, a ujedno i ostvariti olimpijsku normu, izjavio je Damir Martin.

Mnogo se očekuje i od ženske posade u dvojcu bez kormilara, koju čine sestre Ivana i Josipa Jurković. Ovo bi mogla biti njihova sezona u kojoj će nastojati izboriti normu za Olimpijske igre u Parizu.

- Iza nas su dvotjedne pripreme, bilo je fenomenalno, prvi put smo, hvala Bogu, odradili bez ozljede, uvjeti su bili top, što nismo doživjeli zadnje dvije godine, izjavila je Josipa.

- Ove godine zaista možemo konkurirati za olimpijsku normu i bez potrebe da odemo na zadnju kvalifikacijsku regatu koja bi bila sljedeće godine u Luzernu. Ako se sve posloži i ako nas posluži zdravlje, vrijeme i sve, mislim da bi normu mogli ostvariti već u Beogradu u devetom mjesecu, kaže Ivana.

Prvu pravu provjeru forme hrvatski predstavnici imat će u svibnju, i to upravo na Jarunu koji je nakon dvije godine ponovno domaćin Svjetskog veslačkog kupa - ovaj put s publikom uz stazu.

Svjetski kup u Zagrebu, koji će okupiti više od 1000 veslača, na rasporedu je od 5. do 7. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!