Veliko iznenađenje na Kentucky Derbyju

08.05.2022.

10:39

Autor: I.L./HRT/Hina

Grlo Rich Strike s jahačem Sonnyjem Leonom

Grlo Rich Strike s jahačem Sonnyjem Leonom

Foto: Amira Karaoud / REUTERS

Grlo Rich Strike s jahačem Sonnyjem Leonom iznenađujući je pobjednik 148. izdanja najpoznatije američke galopske utrke Kentucky Derby koju je pratilo više od 150.000 gledatelja.

Nakon dvije godine ograničenja navijači su pohrlili u trkaći kompleks Churchill Downs. Na stazi u Louisvilleu održavalo se 14 utrka, uključujući i 148. Kentucky Derby, a okupilo se više od 150.000 gledatelja.

Nakon dvije godine ograničenja navijači su pohrlili u trkaći kompleks Churchill Downs. Na stazi u Louisvilleu održavalo se 14 utrka, uključujući i 148. Kentucky Derby, a okupilo se više od 150.000 gledatelja.


Događaj je okupio brojne slavne osobe, političare i obožavatelje u ludim kostimima, a prisustvovao je i bivši američki predsjednik Donald Trump.


Povratak u normalnu donio je i jedno od najvećih iznenađenja u povijesti utrke. Pobijedilo je ždrijebe Rich Strike koje je prije utrke imalo koeficijent 80-1. Glavni favoriti utrke Epicenter i Zandon završili su na drugom i trećem mjestu.


- Kada sam bio na zadnjih 70 jardi, pomislio sam kako bi mogao dobiti ovu utrku, kazao je Leon kojem je ovo bio prvi derbi.


Zanimljivo, Rich Strike je dobio mjesto među 20 konja tek kao rezerva u petak ujutro nakon što je zbog ozljede otpalo jedno grlo. Prije Derbyja, Rich Strike je imao samo dvije pobjede u karijeri.


- Kakav ludi Deby, umalo sam se onesvijestio, rekao je pobjednički trener Eric Reed. - Nikad nisam mislio da ću imati konja za Derby, ovo mi nije bilo niti u snovima.


Za njega je ova pobjeda bila posebna nakon što je prije pet godina doživio tragediju kada je izgubio gotovo dva tuceta konja u požaru u štali u svom trening centru u Lexingtonu u Kentuckyju. Nakratko je pomislio da bi mu požar mogao biti znak da napusti sport.


- Ljudi koje nisam vidio godinama, znanci, prijatelji. Svi su mi pomogli i dali nadu. Jednostavno nisam se želio predati, kazao je dodavši: - Mali trener, mali jahač, mala konjušnica, no munja nas je pogodila.


Oduševljen je bio i Rick Dawson koji je Strikea kupio prošle godine za svega 30.000 dolara, a pobjeda mu je donijela ček na 1.86 milijuna dolara. - Za nastup smo saznali minutu prije roka, dodao je za ESPN vlasnik Rich Strikea Rick Dawson.


Prošlogodišnji pobjednik, Medina Spirit, nije imao pravo nastupa nakon što je u veljači pao na testu na droge i oduzet mu je naslov, dok je treneru Bobu Baffertu, koji je šest puta pobjeđivao u Derbiju, zabranjen pristup Churchill Downsu na dvije godine.


Kentucky Derby je najveća galopska utrka u SAD. Predstavlja i prvu etapu tzv. "Triple Crown" serije koju još sačinjavaju utrke Preakness i Belmont.


Riječ je o utrci predviđenoj samo za trogodišnje čistokrvne konje, a u SAD-u je čak dobila i epitet "najuzbudljivije dvije minute u svijetu sporta".


Utrka je duga točno dva kilometra, a prvi konj koji prođe kroz cilj biva nagrađen presvlakom od ruža pa se utrka često zna nazivati i "The run for the roses".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!