Emil Šanjek: Gimnastiku podignuti na višu razinu

04.02.2022.

09:42

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Velike ambicije Emila Šanjeka, izbornika juniorske gimnastičke reprezentacije

Velike ambicije Emila Šanjeka, izbornika juniorske gimnastičke reprezentacije

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iako je najpoznatiji, Zlatko Dalić nije jedini uspješan hrvatski izbornik iz Varaždina. U proteklih nekoliko godina grad se može pohvaliti izbornicima teniskih, kuglačkih, hrvačkih, karate reprezentacija. Ima tu i uspješnih izbornica. A u ovom prestižnom klubu je i Emil Šanjek, koji odnedavno vodi juniorsku gimnastičku reprezentaciju. 

Dugogodišnji glavni trener varaždinskog gimnastičkog kluba Vindija nedavno je postao novi izbornik juniorske reprezentacije. Ambicije su velike - u godinu dana postići zadane ciljeve, i svoje, i one tehničkog odbora te Hrvatskog gimnastičkog saveza. Nada se da će gimnastiku podignuti na višu razinu.

- Na tome bi se trebalo raditi, da bude više obuhvaćena država cijela i da svi drugi klubovi i treneri, moram se s tim pozabaviti, da im se da veća njega i da uspijemo napraviti da nas bude više, da bude viša razina gimnastike i u drugim centrima, rekao je.

A čini se da Varaždinci itekako vole ovaj sport. U gimnastičkom klubu Vindija 300-tinjak je članova. Godišnje ih kroz klub prođe čak dvostruko više jer ovdje trenira i mnogo rekreativaca. No i profesionalna razina visoka je, gotovo cijelu juniorsku reprezentaciju čine Varaždinci.

- Talentiranost je neupitna kod nas što se tiče Varaždina. U ovom trenutku imamo stvarno strašnu generaciju od koje se puno očekuje, dodao je.

Na čelu joj je velika olimpijska nada Mateo Žugec. Peti je u svijetu i četvrti u Europi. Uskoro puni 20 godina, a već nastupa na seniorskim natjecanjima. Nedavno je na Svjetskom prvenstvu u Japanu bio 21.

- Sav taj adrenalin koji dobijem tijekom izvedbe svoje vježbe na konju i jako je težak sport i meni se to jako sviđa. Sada ću imati 10 kontrolnih treninga za svjetske kupove, onda me čeka EP u Minhenu u 8 mjesecu, naravno to moram izboriti još. I čeka me jako naporna godina i nadam se jako uspješna, rekao je Žugec.

Njega, kao i ostatak ekipe, Emil trenira od malih nogu. Trenutačno se pripremaju za turnire koji će ih odvesti na ono najvažnije ove godine - Europsko prvenstvo koje ih u kolovozu čeka u Minhenu.

- Mi ulažemo maksimum u sebe, treniramo 3 puta na dan po dva sata, gledamo da nam to doprinosi čim više, učinak na nas, rekao je gimnastičar Teo Bartolec.

Sva trojica članovi su reprezentacije. Dominik Alković se nada da će im se uskoro pridružiti. Varaždince je upoznao na svjetskom kupu u Osijeku. A zbog gimnastike se preselio iz Slavonskog Broda.

- Spletom okolnosti sam upoznao ekipu, trenera i dečke i s njima sam se zbližio. I trener mi je poslao poruku kako je primijetio da ja jako volim gimnastiku i tako sam ja njega pitao da li mogu postati njegov vježbač. I sva sreća, pristao je! I jako sam zadovoljan s njima i da sam mogao zamisliti, nikad ne bi mogao odabrati ovako savršenu ekipu kao što su oni, rekao je.

A jedni su drugima najveća podrška, i prijatelji i obitelj. I uvijek se zabavljaju i smiju, kažu - to i jest bit sporta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!