Vaterpolo u žitu: Manje važna pravila, a više zabava i sport

17.08.2021.

18:50

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Vaterpolo u žitu

Vaterpolo u žitu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve je počelo kao igra, a potom preraslo u pravi vaterpolski turnir. To je Vaterpolo u žitu, koji se ipak igra u bazenu, ali u netipičnom okruženju. Skupina entuzijasta u Belišću nekoliko godina njeguje tradiciju u kojoj su manje važna pravila, a znatno više zabava i sport. 

Ovogodišnji Vaterpolo u žitu, usred Slavonije, na već dobro poznatoj lokaciji na bazenu u Belišću, okupio je šest amaterskih ekipa. 

- Iz Slavonskog Broda, iz Koprivnice, domaći iz Belišća i Valpova.I ono što nam je drago svake godine sve bolje i bolje.Prve godine je to bilo stvarno smiješno.Cilj je bio izaći živ iz bazena, sada je cilj odigrati bar dio utakmice i možemo reći da rastemo, tko zna možda olimpijada, naglasio je Mislav Matišić, predsjednik Udruge "Karašicka Republika", Belišće.

- Došli smo iz Slavonskog Broda s dvije ekipe, prošle godine isto tako bilo.Očekivanja su kao i prošle godine bili smo u samom vrhu, drugi treći. Sada ćemo ljestvicu pomaći malo više, rekao je Andrija Blažević, "Brod na Savi", Slavonski Brod.

Prije same utakmice zagrijavanje. Sve kao u pravom vaterpolu.

- Nije lako ni plivati u usput održavati koncentraciju. Tako da se kroz ovaj turnir sve više se divimo i profesionalnim vaterpolistima. Shvaćamo koliko je težak taj sport zapravo, istaknuo je Sven Simov, "Oštri Gang", Belišće.

Ne igraju se četvrtine nego dva puta po četiri minute na polovici bazena.

- Najbitnije za preživljavanje je domoći se lopte u što kraćem vremenskom periodu. Uz to ide kao nagrada postizanje nekog zgoditka kojim bi se jedna ekipa odvojila od druge, a pravila pokušavamo primijeniti u što većem opsegu, ali to je recimo sporedno, rekao je Zvonimir Škorić, sudac.

Svladavši s vremenom sve vještine ovoga vodenog sporta, postali su gotovo profesionalci.

- Svi su bivši sportaši koji su se nekada bavili rekreativno, amaterski neki i poluprofesionalno u klubovima. Praktički ovo je sad nastavak tog jednog tempa, jednog života, rekao je Ivica Potroško, "Pirane", Koprivnica.

Jačajući tijelo i duh, ljubav ovih amatera prema vaterpolu traje već nekoliko godina naglašavajući sve vrijednosti vaterpola u žitu kao zanimljivu turističku atrakciju.

- Specifično je upravo to što je u žitu, odnosno, usred neke ravnice dakle u Slavoniji. Specifično je što je to skup entuzijasta koji nisu baš najbolji u plivanju u vaterpolu. Dakle, pokrenulo se i već došlo do devetog turnira. Ali evo nitko se tomu nije nadao, rekao je  Sven Simov.

Kao ni oni sami. Na svim turnirima uvijek se dobro zabave. A tako će biti i ubuduće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!