Van Foreest pobjednik Rapida

22.07.2022.

20:15

Autor: A.M./Hina

Ivan Šarić, Magnus Carlsen

Ivan Šarić, Magnus Carlsen

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U zagrebačkom hotelu „Westin“ nastavljen je treći šahovski turnir ovogodišnje serije Grand Chess Toura – „SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz“.

Odigrana su posljednja tri kola turnira u brzom šahu (u tempu od 25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza) u kojem pobjeda donosi dva boda, a remi jedan. Najuspješniji je bio svjetski prvak Magnus Carlsen s dvije pobjede i jednim remijem, a Jorden Van Foreest i Ian Nepomniašči postigli su po dvije pobjede uz jedan poraz.


U sedmom kolu zablistali su Ivan Šarić i Maxime Vachier-Lagrave. Naš najbolji velemajstor je na briljantan način postigao prvu pobjedu. U sjajno vođenom napadu nakon žrtve skakača deklasirao je izazivača svjetskog prvaka Iana Nepomniaščija. Stekao se dojam da je Rus uletio u Ivanove kućne analize jer je Šarić u kritičnim trenucima velikom brzinom pronalazio najbolje poteze. "Ljepoticu" je napravio i Maxime Vachier-Lagrave, koji je protiv Šahrijara Mamedjarova u finom pozicijskom stilu ovladao crnim poljima, a onda taktičkim prijetnjama stavio suparnika pred neobranjiv mat. Magnus Carlsen se nije proslavio, iako je s crnim figurama nadigrao Wesleya Soa i osvojio pješaka. No, onda je previdio taktički udar i redukcijom materijala So je spasio pola boda. Poslije velike borbe remijem je završena i partija Dominguez Perez - Firouzja, a Veselin Topalov je površnom igrom je upropastio i čak izgubio bolju poziciju protiv Jordena Van Foreesta.

U osmom kolu Magnus Carlsen je finom pozicijskom igrom nadvisio Jordena Van Foreesta, osvojio kvalitetu i lako realizirao prednost. Ivan Šarić je protiv Veselina Topalova postigao izglednu napadačku poziciju, ali je onda zalutao s planom i pružio priliku Topalovu da postigne prvu pobjedu na turniru. U najljepšoj partiji kola Ian Nepomniašči je efektno svladao Maximea Vachier-Lagravea, a Alireza Firouzja je nastavio svoju dugačku seriju remija podjelom boda s Wesleyem Soom.


U posljednjem, devetom kolu Ivan Šarić je u izglednoj napadačkoj poziciji propustio efektan taktički udar i Magnus Carlsen se konsolidirao i brzo dobio zahvaljujući nepreciznoj igri našeg velemajstora. Za veliki preokret pobrinuo se Nizozemac Jorden Van Foreest, koji je u odlično vođenoj partiji nakon žrtve pješaka nanio jedini poraz Alirezi Firouzji i preoteo mu prvo mjesto. Lijepom pobjedom istaknuo se i Ian Nepomniašči protiv Veselina Topalova, a preostale partije završene su podjelom boda.

Rezultati 7. kola:


Mamedjarov-Vachier Lagrave 0-1, Dominguez Perez-Firouzja remi, So-Carlsen remi, Van Foreest-Topalov 1-0, Šarić I.-Nepomniašči 1-0.


Rezultati 8. kola:

Vachier Lagrave-Nepomniašči 0-1, Topalov-Šarić I. 1-0, Carlsen-Van Foreest 1-0, Firouzja-So remi, Mamedjarov-Dominguez Perez remi.


Rezultati 9. kola:

Dominguez Perez-Vachier Lagrave remi, So-Mamedjarov remi, Van Foreest-Firouzja 1-0, Šarić I.-Carlsen 0-1, Nepomniašči-Topalov 1-0.


S obzirom da pobjeda donosi 2 boda, a remi 1 bod ovakav je konačan poredak Rapid turnira:

Van Foreest 12 bodova, Carlsen, So i Firouzja po 11, Vachier-Lagrave 10, Nepomniašči 9, Mamedjarov 8, Dominguez-Perez 7, Šarić I. 6, Topalov 5 bodova.


* Sutra počinje dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir u tempu od 5 minuta za cijelu partiju i dodatak od 2 sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi 1 bod, a remi 0,5 boda. Konačni poredak odredit će se na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!