12:07 / 23.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Valijeva će ponovno nastupiti ovaj vikend

Kamila Valijeva

Kamila Valijeva

Foto: Toby Melville / REUTERS

Mlada 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva ovaj će vikend prvi put nastupiti nakon kontroverznog sudjelovanja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je otkriveno da je uvrštena u reprezentaciju, iako je bila pozitivna na dopinškoj kontroli prije Igara. 

Valijeva je svojim nastupom pomogla ruskoj reprezentaciji da osvoji prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji, nakon čega je otkriveno da je klizala unatoč pozitivnom dopinškom nalazu. U pojedinačnoj konkurenciji je aktualna europska prvakinja bila u ulozi glavne favoritkinje za još jedno olimpijsko zlato, ali je u slobodnom programu napravila previše pogrešaka te na kraju završila na četvrtom mjestu.


Valijeva će nastupiti na natjecanju u Saransku, gdje će u konkurenciji biti samo ruske klizačice i klizači, a koji je organiziran u istom terminu u kojem se održava i Svjetsko prvenstvo u Montpellieru, na kojem je ruskim i bjeloruskim reprezentacijama zabranjen nastup zbog ruske invazije na Ukrajinu.


Valijeva je natjecanje u Pekingu započela kao heroina, jer je tijekom nastupa u ekipnom natjecanju postala prva klizačica u povijesti koja je izvela četverostruki skok na olimpijskim igrama. No, naknadno otkriveni pozitivni dopinški test iz prosinca 2021., na kojem se pokazalo da je 15-godišnja Ruskinja u svom tijelu imala tragove zabranjenog trimetazidina koji se koristi u liječenju srčanih problema, promijenio je percepciju o mladoj klizačkoj senzaciji.

Zbog toga je izbio skandal s podjelom odličja za ekipni dio natjecanja, a potom i oko nastupa Valijeve u pojedinačnoj konkurenciji. Odličja za ekipno natjecanje u Pekingu nisu podijeljena, ali je Valijevoj nakon žalbenog postupka dopušten nastup u pojedinačnoj konkurenciji.


Sud za arbitražu u sportu je u svojoj odluci naglasio da se radi o "iznimnim okolnostima" zbog dobi ruske klizačice i trenutka u kojem je objavljen rezultat dopinškog testiranja. Sud je zaključio da bi Valijevoj "bila napravljena nepopravljiva šteta" u slučaju da joj ne bude dopušten nastup.


To se 15-godišnjoj Ruskinji, opterećenoj silnim pritiskom zbog cijele situacije, na kraju obilo o glavu, jer je u slobodnom dijelu programa nekoliko puta padala pri svojim tehnički zahtjevnim skokovima, što je rezultiralo padom na četvrto s prvog mjesta koje je držala nakon kratkog programa.


Njen dopinški slučaj je još uvijek otvoren. Ruska antidopinška agencija ima šest mjeseci od trenutka kad je Valijeva dobila obavijest o nalazu za izricanje odluke u njezinom slučaju i može ju odgađati sve do kolovoza.


Tek tada će moći biti uručena i odličja za ekipni dio natjecanja na Igrama u Pekingu, gdje su iza ruske reprezentacije završile ekipe SAD-a i Japana, dok je Kanada bila četvrta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!