16:40 / 28.08.2020.

Autor: A.M./Hina

Valentini Pereglin i Nataši Muždalo priznanja Fair play pokreta

Valentina Pereglin (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Valentina Pereglin (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Dvije Hrvatice dobitnice su godišnjih priznanja Europskog fair play pokreta (EFPP).
Dvije Hrvatice dobitnice su godišnjih priznanja Europskog fair play pokreta (EFPP). Trofejna samostreličarka Valentina Pereglin i zaslužna sportska dužnosnica Nataša Muždalo našle su se među deset izabranih pojedinaca i udruga iz Europe, izvijestio je u petak Hrvatski olimpijski odbor.
Europsku fair play diplomu Pereglin je zavrijedila u kolovozu prošle godine nesvakidašnjom gestom na SP-u u Rusiji. Svjesna da joj je dodijeljena nezaslužena srebrna medalja u gađanju samostrelom na 50 metara (zbog sudačkog previda u bodovanju), te vođena sportskom i ljudskom korektnošću odmah je po proglašenju pobjednica predala srebrnu kolajnu trećeplasiranoj suparnici iz Njemačke. Nakon tog čina, ostala je i bez brončane medalje te završila kao četvrtoplasirana na svijetu. No, ubrzo je i nagrađena Plaketom za fair play Međunarodne samostrelske federacije, a krajem 2019. godine na HOO-ovoj svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta uručena joj je i godišnja Nagrada HOO-a za fair play.
Hrvatski fair play odbor (HFPO) kandidirao je Valentinu Pereglin i za europsku nagradu, a kao jednu od heroina fair playa u proteklom razdoblju prepoznalo ju je povjerenstvo u sastavu: Katarina Raczova (Slovačka), Biserka Vrbek (Hrvatska), Baiba Veisa (Latvija) i Kveta Peckova (Češka), pod predsjedavanjem legendarnog slovenskog gimnastičkog olimpijca Miroslava Cerara.
Isto povjerenstvo odlučilo je i o dodjeli EFPP-ova priznanja pod nazivom Duh fair playa (Spirit of fair play) Nataši Muždalo. Voditeljica Službe za športski standard u donedavnom SDUŠ-u istaknula se kroz aktivnosti Hrvatskog fair play odbora u kreiranju i praktičnoj primjeni brojnih promotivnih materijala na temu fair playa u sportu, ali i svakodnevnom životu. Posebno vrijedan je serijal brošurnih bontona, najprije za predškolski uzrast te za učenike svih dobnih skupina, a ove godine tiskan je i Bonton ponašanja u športu za trenere, kojeg je sadržajno oplemenio i nogometni izbornik Zlatko Dalić.
Zbog pandemije covida-19 mali su izgledi da će priznanja EFPP-a biti uručena na tradicionalnoj godišnjoj svečanosti udruge, a veća je vjerojatnost da će biti dostavljena nacionalnim fair play odborima koji će ih potom uručiti laureatima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!