14:42 / 24.10.2020.

Autor: I.L./HRT/HOO

Valentina Pereglin dobitnica prestižne svjetske nagrade

Valentina Pereglin (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Valentina Pereglin (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Trofejna hrvatska samostreličarka dobitnica je još jednog prestižnog priznanja.
Trofejna hrvatska samostreličarka Valentina Pereglin dobitnica je još jednog prestižnog priznanja za fair play potez iz 2019. godine. Iz Međunarodnog fair play odbora u Hrvatski olimpijski odbor stigla je obavijest da je sjajnoj 26-godišnjoj sportašici iz vrbovečke Dubrave dodijeljena svjetska diploma za fair play "Pierre de Coubertin - Čin poštene igre".

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine na 20. SP-u u samostrelu field u ruskom Uljanovsku Pereglin je netom joj uručenu srebrnu medalju odmah po silasku s pobjedničkog postolja proslijedila suparnici iz Njemačke, svjesna da je sudačkim previdom dobila dva nezaslužena boda. U takvom raspletu ostala je i bez bronce, na uvijek nezahvalnom četvrtom mjestu, ali osvojila je divljenje sportskog svijeta za uistinu raritetan čin sportske i ljudske korektnosti.

U obrazloženju odluke Vijeća Međunarodnog fair play odbora stoji da je njezina gesta prepoznata kao uzorno promicanje fair playa u svijetu sporta.

To je već četvrto priznanje Valentini Pereglin za prošlogodišnji fair play potez, nakon plakete Međunarodnog samostrelskog saveza, godišnje Nagrade za fair play Hrvatskog olimpijskog odbora i nedavnog priznanja Europskog fair play pokreta. Za njezine međunarodne kandidature zaslužan je Hrvatski fair play odbor, na čelu s predsjednicom Danirom Bilić.

Iako je Međunarodni fair play odbor običavao na završnim godišnjim svečanostima uručivati nagrade zaslužnicima, zbog pandemije Covid-19 ovogodišnja svečana dodjela odgođena je za 2021. godinu, a optimistični plan njegove središnjice predviđa održavanje tog događaja u prvoj polovici iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!