10:03 / 22.02.2022.

Autor: I.L./HRT/HOO

Valent Sinković: Sudjelujemo u psihološkoj obuci vojnika

 Valent Sinković, Martin Sinković

Valent Sinković, Martin Sinković

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Nedavno je ministar obrane Mario Banožić uručio vrhunskim sportašicama i sportašima ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2022. Riječ je o praksi koja se počela razvijati 2010. godine, kada je potpisan Sporazum o suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prilikom posljednjeg uručivanja ugovora, svojevrsni glasnogovornik 47 sportašica i sportaša koji su u ovom programu bio je naš zlatni veslački olimpijac Valent Sinković.


- Martin i ja smo u tom programu skoro od samog početka, od 2011. Tada smo potpisali prvi ugovor i prve tri godine bili djelatne vojne osobe sa svim pravima. No, zbog zakonskih odredbi to se u međuvremenu promijenilo jer je sportašima nemoguće ispoštovati zakonsku odredbu o osmosatnom radnom vremenu u vojsci. Prije je taj ugovor uključivao i davanja za mirovinsko osiguranje, dok sada imamo samo plaću kao aktivna vojna pričuva. No, radi se na tome da se zakonski regulira da nam se opet može plaćati mirovinsko i ostala davanja, pojašnjava Sinković.


Iako njihova psihofizička sprema nije upitna, i sportaši pod ugovorom moraju proći osnovnu vojnu obuku.


- Da, mi smo prošli dvotjednu temeljnu vojnu obuku, upoznali se s vojnom teorijom i taktikom, baratanjem oružjem, bili na gađanju… Radili smo sve ono što i ostala vojska radi na temeljnoj obuci. Bilo je s nama, sjećam se, još 20 sportaša na toj obuci.

Braća Sinković

Braća Sinković

Foto: privatni album / HRT

Osim vojne obuke, sportaši pod ugovorom imaju još neke obaveze prema Hrvatskoj vojsci, ovisno o sportu kojim se bave.


- U našem slučaju radi se o promociji Ministarstva brane i Hrvatske vojske, zatim o određenim predavanjima i motivacijskim govorima za časnike i kadete. Prenosimo neka svoja iskustva iz sporta koja mogu biti korisna vojsci. Ponekad održimo i neku demonstraciju u teretani, no prije svega sudjelujemo u psihološkoj obuci vojnika. Sportaši iz borilačkih sportova, dakako, mogu punom pomoći i u borilačkom dijelu obuke, a neki drugi u još nekim segmentima vojne obuke.

Valent je već dovoljno dugo u ovom sustavu da bi mogao ocijeniti njegove učinke. Dvostruki olimpijski pobjednik ovu suradnju HOO i MORH-a drži jako korisnom za hrvatski sport.


- Nama je to jako puno pomoglo u karijeri, a i inače je to naročito korisno sportašima koji se ne bave financijski unosnim sportovima. Ako nisi sam svjetski vrh, u većini sportova nemaš novca za život i podmirivanje osnovnih obaveza. Ovako, svi sportaši mogu mirno trenirati i pripremati se. Tu je i određeni psihološki efekt jer ipak si dio jednog velikog sustava, dio Hrvatske vojske.

Braća Valent i Martin Sinković

Braća Valent i Martin Sinković

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Osim novca i spomenutog psihološkog efekta tu je i vojna infrastruktura.


- Treba reći da su nam otvorene i dostupne sve vojarne, svi vojni objekti, teretane i sportski tereni. Možemo koristiti za trening i pripreme sve resurse Hrvatske vojske. Mislim, međutim, da i u Ministarstvu obrane mogu biti zadovoljni time koliko sportaši doprinose i imidžu i sustavu Hrvatske vojske, zaključuje Valent Sinković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!