Svjetski kup u vaterpolu u Zagrebu uz nova pravila

07.03.2023.

14:44

Autor: I.L./HRT

Konferencija uoči prve utakmice na Svjetskom kupu

Konferencija uoči prve utakmice na Svjetskom kupu

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Uoči početka kvalifikacijskog turnira Svjetskoga kupa u Zagrebu održana je konferencija hrvatske vaterpolske reprezentacije. Sa zagrebačkog turnira dvije će se najbolje momčadi plasirati na Super Final ovog ljeta u Los Angelesu, a ovaj turnir bit će poseban zbog izmjena nekoliko važnih pravila.

- Ovo je sjajna prilika da nam cijela reprezentacija bude jedno malo duže vrijeme na okupu. Ja doduše kao trener više volim dugotrajnije pripreme, ali nije ni ovo loše, dapače. Nećemo se opterećivati mjestom koje ćemo osvojiti, uostalom ne dijele se ovdje ni zlata, ni srebra, ni bronce, ali cilj postoji, a on je odigrati turnir što bolje, rekao je izbornik Ivica Tucak.


- Ovaj turnir nema značaj europskog prvenstva, ali je bitan jer je svojevrsna predigra, poslužit će jako dobro svim reprezentacijama za ljeto u kojem nas čeka Svjetsko prvenstvo, a koje je, pak, samo uvod u još naporniju i uzbudljiviju 2024. Super Final ili završni turnir Svjetskog kupa u Los Angelesu bit će još jači turnir nego Svjetsko prvenstvo, istaknuo je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

- Motiva i dobre atmosfere nikad ne nedostaje kada je reprezentacija u pitanju. Zato mi je drago da smo se okupili i ovo je dobra prilika poraditi najviše na nama, na našoj igri, bolje se uigrati, istaknuo je kapetan Barakuda Ivan Krapić.

Dokapetan Marko Bijač osvrnuo se na još jednu novost koju donosi ovaj turnir: - Ono prvo što je novo su, osim izmijenjenih pravila, nove lopte. Ima nekih razlika jasno, ali do Svjetskog prvenstva ćemo se priviknuti svi. Najveća razlika koju ja kao vratar primjećujem je da se lopta puno snažnije odnosno više odbija, odskače od dodira s vodom. Kao što sam rekao, naviknut ćemo se.

Potom je i dodao. 

- Što se tiče novih pravila, imali smo jučer ta dva treninga. Sigurno da će tu biti određenih promjena, pogotovo u tom igraču više, manje. Da će trebati neki period da se mi, ali vjerujem i sve ostale ekipe prilagode tome. Već sutra nas čeka prva utakmica s Amerikom, koja je ovu zimu, koliko sam čuo, imala pripreme s reprezentacijom Srbije. Već su malo više upoznati, pošto su igrali po tim novim pravilima. Vidjet ćemo kako će to sutra izgledati. Sigurno da ćemo mi bez obzira na sve te novitete dati sve od sebe kako bi ublježili, kako sutra, tako i do kraja ovoga turnira, dobre igre i dobre rezultate. 

Podsjetimo, na bazenu uz Savu nastupit će Hrvatska, Italija, Mađarska, Francuska, Japan te SAD. Barakude turnir otvaraju sutra u 19 sati protiv Amerikanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!