Utrka "Maksimirski Minus Zwei cener" za oboljele od plućne hipertenzije

02.04.2022.

15:18

Autor: HRT/Hina

Arhiva: Maksimirski Minus Zwei cener

Arhiva: Maksimirski Minus Zwei cener

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Osma po redu utrka Maksimirski Minus Zwei cener u subotu je okupila 180 sudionika svih uzrasta koji su istrčali utrku grada Zagreba za oboljele od plućne hipertenzije.

Maksimirski Minus Zwei cener održan je radi podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, rijetkoj bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje u Hrvatskoj boluje oko 450 osoba.


Osim informiranja o toj neizlječivoj bolesti, svi sudionici imali su priliku educirati se o važnosti rekreacije i aktivnog načina života, a sve to okruženi prirodom i na svježem zraku.


Sportski entuzijasti, ljubitelji trčanja, rekreativci te svi zaljubljenici u aktivan način života mogli su sami, u paru, ili s obiteljima sudjelovati u glavnoj kros utrci na osam kilometara, kao i u utrci građana na dva kilometra, ali i u brojnim dječjim utrkama u prirodnoj oazi u centru Zagreba.


Loše vrijeme Zagrepčane nije obeshrabrilo da subotnje travanjsko jutro provedu na svježem zraku i u mnogima omiljenoj sportskoj aktivnosti.


I ovogodišnji je "Maksimirski Minus Zwei cener potvrdio da je manifestacija koja okuplja sve generacije i spaja obitelji.


Utrku je tradicionalno organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar te Veleučilištem Velika Gorica.


Organizator Andrija Damjanović iz AK Maksimir zahvalio je svima koji su se unatoč lošoj vremenskoj prognozi odvažili sudjelovati i pridonijeli podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji.

- Naš prekrasni Maksimir i more nasmiješenih lica pokazali su da nema tih uvjeta koji ovoj utrci mogu oduzeti titulu najljepše utrke grada Zagreba, istaknuo je. 


Stručnjaci Andrije Štampara sudjelovali u javnozdravstvenim aktivnostima, kao što su mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i analizi tjelesne mase uz prigodna savjetovanja, a vodili su i zagrijavanje sudionika prije utrke.


Voditeljica "Štamparova" Centra za preventivnu medicinu dr. Branislava Resanović kaže kako su zadovoljni velikim brojem sudionika utrke te koliko sugrađana prepoznaje važnost sporta i rekreacije.


- Još im je draže posvjedočiti činjenici da je već velik broj sugrađana razvio svijest o plućnoj hipertenziji, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!