16:08 / 21.04.2020.

Autor: K.L./Hina

Utjecaj koronavirusa na sport je veći od samog otkazivanja događaja

Tomislav Družak (Borna Filic/PIXSELL)

Tomislav Družak (Borna Filic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Utjecaj koronavirusa na sektor sporta mnogo je veći od samog otkazivanja sportskih događaja.
Utjecaj koronavirusa na sektor sporta mnogo je veći od samog otkazivanja sportskih događaja, jedan je od zaključaka s neformalne videokonferencije ministara sporta zemalja Europske unije, kojom je u utorak predsjedao državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak.

- U borbi protiv pandemije COVID-19 spašavanje života i zaštita zdravlja naših građana ostaje glavni prioritet. Izbijanje pandemije COVID-19 utjecalo je u mnogo aspekata na naše društvo pa tako ima ogroman utjecaj i na sektor športa, istaknuo je Tomislav Družak na početku videokonferencije na kojoj su ministri zemalja EU odgovorni za šport razmijenili informacije, iskustva, ideje i prijedloge da bi se pomoglo zajedničko traženje rješenja i ublažile negativne posljedice pandemije koja ugrožava život i zdravlje građana.

- Puno je posla pred nama kako bismo zaštitili sport i sačuvali njegovu snagu da doprinese zdravlju i dobrobiti naših građana i razvoju našeg društva u sadašnjoj situaciji, ali i u razdoblju nakon pandemije. Ipak, siguran sam da će sektor športa iz ovog izaći snažan, kao i uvijek, istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Ministri su raspravljali o različitim mjerama koje su uvedene u državama članicama, a naglašeno je da ova situacija značajno utječe na trenutno funkcioniranje sportskih saveza te da postoje ogromni ekonomski gubici jer je većina sportskih događaja otkazana. Istaknuli su i činjenicu kako su prekinute sportske aktivnosti na lokalnoj razini kao i redovito funkcioniranje niza malih klubova i sportskih organizacija.

Naglašeno je da u olakšavanju teških financijskih posljedica po sektor sporta treba iskoristiti svaku mogućnost za preusmjeravanje postojećih i planiranih sredstva na nacionalnoj razini, ali i da treba uzeti u obzir i mogućnosti da se koriste EU fondovi, a sport prepozna kao važan dio regionalnog razvoja. Poseban naglasak u raspravi stavljen je na osiguranje kontinuiteta treniranja sportaša i njihove pripreme, kao i na povećanje tjelesne aktivnosti građana, a da se istovremeno osigura i njihova sigurnost te spriječi širenje koronavirusa.

Europska komisija također je okarakterizirala izbijanje COVID-19 kao izvanrednu okolnost. Povjerenica EK za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izrazila je spremnost podržati napore država članica da se pomogne sportu u krizi i pri oporavku nakon krize.
Ministri su pozdravili dogovorenu fleksibilnost što se tiče rokova prijave na Erasmus+:Šport, kao i fleksibilnost vezanu uz implementaciju projekata i buduće programe, a pozdravljena je #BeActiveAtHome kampanja kojom se građani motiviraju na tjelesnu aktivnost kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!