15:39 / 27.10.2020.

Autor: A.M./Hina

Ustjugov dopingiran, Fourcadeu se smiješi šesto olimpijsko zlato

Screenshot: Twitter

Screenshot: Twitter

Foto: - / -

Ruski biatlonac Jevgenij Ustjugov je ponovo suspendiran zbog dopinga, sada nakon analize njegove biološke putovnice.
Ruski biatlonac Jevgenij Ustjugov je ponovo suspendiran zbog dopinga, sada nakon analize njegove biološke putovnice, te će zbog toga biti poništeni svi njegovi rezultati ostvareni u razdoblju od 2010. do 2014. godine, objavila je u utorak Međunarodna biatlonska federacija (IBU).
Francuz Martin Fourcade,  koji je bio drugi u utrci masovni start  na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine iza Ustjugova, mogao bi tako osvojiti šesti olimpijski naslov. Jevgenij Ustjugov ima 21 dan za žalbu na ovu odluku antidopinškog odjela Sportskog arbitražnog suda (CAS).
Ovo je druga sankcija za ruskog biatlonca koji je u veljači optužen zbog korištenja steroida oksandrolona, a to je rezultiralo time da mu je oduzeta zlatna medalja iz štafete sa ZOI-ja u Sočiju 2014.
Sada je optužen da je koristio "zabranjenu tvar ili metodu" i to nakon analize njegive biološke putovnice u razdoblju od 2010. do 2014. što je dovelo do poništavanja svih njegovih rezultata između siječnja 2010. i kraja sezone 2013./2014.
Ustjugov (35) bi tako mogao ostati bez dvije medalje osvojene na olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine (zlato u masovnom startu i bronca u štafeti) te dvije sa svjetskog prvenstva Khanty-Mansiysk u Rusiji 2011. (srebro u masovnom startu i u štafeti).
Martin Fourcade, koji je s 22 godine debitirao na ZOI u Vancouveru gdje je bio drugi, sada bi se mogao popeti jednu stepenicu više na pobjedničkom postolju i osvojiti šesti naslov olimpijskog pobjednika nakon zlata  u pojedinačnoj utrci na 20 km i u dohvatnoj utrci 2014., zatim u dohvatnoj utrci, masovnom startu i mješovitoj štafeti 2018.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!