Uspješna godina za hrvatske sportaše i sportašice

30.12.2022.

10:05

Autor: DJH/HRT

Barbara Matić

Barbara Matić

Foto: HTV / HRT

Naši sportaši nam uvijek donesu radost svojim vrhunskim ostvarenjima.

Na nedavno održanoj tradicionalnoj godišnjoj svečanosti "Veliki dan hrvatskog sporta", Hrvatski olimpijski odbor nagradio je najuspješnije sportašice i sportaše u godini na izmaku, od brojnih dobitnika, ove godine prvi puta u glavnim kategorijama po dva ili više laureata.


U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavili su se samo neki od njih. U kategoriji najuspješnija hrvatska sportašica jednu je nagradu dobila Barbara Matić - judo, a nagradu za najuspješnije sportaše u 2022. dobili su europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević i jedriličar Filip Jurišić.


Filip je osvojio naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21.88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja.


- Nakon dugo godina i mukotrpnog rada, svi ti uspjesi prije su bili veliki, no ova godina je bila posebna. Kad doneseš kući zlato, ništa se ne može mjeriti s tim osjećajem, rekao je Mihaljević.


Barbara je u listopadu u glavnom gradu Uzbekistana na Svjetskom prvenstvo u judu osvojila zlato. U finalu je pobijedila kolegicu iz reprezentacije Laru Cvjetko. Bilo je to prvo hrvatsko finale i dvije medalje za našu zemlju.


- To je bio povijesan uspjeh za hrvatsku i hrvatski džudo, ali i svjetski jer su to prije nas napravile tek tri zemlje. Veliki uspjeh, koji je još veći jer smo u polufinalu bile s Japankama. Da ste pitali bilo koga u dvorani, mislim da bi se 99 posto ljudi kladilo da bi bilo japansko finale, a ne hrvatsko. Pokazale smo da možemo i da pripadamo svjetskom vrhu, rekla je Matić.


Filip je nastavio sa skupljanjem odličja na najvećim regatama klase ILCA 7. Ovog puta u pitanju je bronca na Svjetskom prvenstvu koje se jedrilo u Meksiku u organizaciji Vallarta Yacht Cluba u svibnju ove godine.


- Već je prošlo vremena od toga, fokusiran sam na nove ciljeve. No, to je nešto što je obilježilo ovu godinu za mene i najbolji uspjeh karijere, rekao je Jurišić.


Pogledajte cijelo gostovanje naših sportaša u "Dobro jutro, Hrvatska".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!