21:06 / 02.03.2022.

Autor: I.L./Hina/HRT

Usik u ukrajinskoj vojsci: Nema straha

Oleksandr Usik

Oleksandr Usik

Foto: Zac Goodwin / PRESS ASSOCIATION

Svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji Oleksandr Usik kaže da "apsolutno nema straha" nakon što je uzeo oružje u ruke kako bi branio svoju ukrajinsku domovinu od ruske invazije.

Manje od šest mjeseci otkako je deklasirao Anthonyja Joshuu u borbi za tri od najvažnija četiri pojasa u teškoj kategoriji, Usik se pridružio ukrajinskoj teritorijalnoj obrani.


Govoreći iz podruma u Kijevu, 35-godišnji prvak svijeta priznao da je revanš s Joshuom, koji se očekivao u proljeće i u rano ljeto, daleko od njegovih misli. 


Iako priznaje da je šokiran situacijom u zemlji, kaže da je spreman na sve.

- Možda će vam to zvučati sentimentalno, ali moja duša pripada Bogu, a moje tijelo i čast pripadaju mojoj domovini i obitelji. I zato nema straha, apsolutno nema straha. Ima samo zbunjenosti kako je ovo moguće u 21. stoljeću, rekao je.

- Stvarno ne znam kad ću ponovo u ring. Moja zemlja i moja čast važniji su mi od pojasa prvaka. 

Njegov sunarodnjak Vasil Lomačenko, bivši trostruki svjetski prvak u lakoj kategoriji, koji je bio na rubu dogovora o borbi s aktualnim prvakom Georgeom Kambososom, također se prijavio u vojsku. 


Bivši svjetski prvaci, kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir također aktivno sudjeluju o obrani Kijeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!