18:54 / 09.12.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/M.Š./HRT

Upoznajmo najbolju hrvatsku sportsku penjačicu

-

-

Foto: - / -

Upoznajte mladu i nadarenu sportsku penjačicu iz Splita. Na nedavnom Europskom prvenstvu u Rusiji potvrdila je dobru formu i postala naša najbolja penjačica.
Upoznajte mladu i nadarenu sportsku penjačicu iz Splita. Na nedavnom Europskom prvenstvu u Rusiji potvrdila je dobru formu i postala naša najbolja penjačica. Sportsko penjanje mali je sport, bez velikih sponzora i publike pa je i svaki rezultat za još veću pohvalu.

Brza, spretna, uporna i vrijedna - Vanu i kamera jedva uhvati, a ovo je samo trening.

- Ja sam u Rusiju išla s nekoliko očekivanja i sve sam ih ispunila, ušla sam u polufinale u boulderu i leadu i upala sam u olimpijsku kombinaciju. Isto tako sam i napravila hrvatski rekord u brzinskom tako da sam zadovoljna, govori hrvatska reprezentativka u sportskom penjanju Vana Piccini.

Zadovoljan je i trener. Nije im baš gušt vježbati u tišini bez drugih penjača u dvorani, no Vana kao vrhunska sportašica jedina trenutačno smije trenirati. Dobar je penjač onaj koji se stalno penje. A ova studentica kineziologije čini to od druge godine života.

- Prije svega rad, kod nje je možda i dokaz tome jer ona ima talent, imala ga je i ko mala i sve, ali ne toliko koliko je stvarno rad njezin uspjeh, kaže izbornik hrvatske reprezentacije u sportskom penjanju Luka Trumbić

Objavili smo i snimke mobitelom s Europskog seniorskog prvenstva u Rusiji, a što možete vidjeti na kraju članka. Dosad najbolji rezultati za Hrvatsku, Vani se smiješe i Olimpijske igre.

- Evo ja bi htjela 2021. osvojiti medalju na Europskom juniorskom prvenstvu i to mi je prvi cilj. A onda? A onda spremanje za olimpijske 2024., dodaje Piccini.

Skromna Vanči ide korak po korak, baš kao što je u penjanju i naučila - hvatište po hvatište. A osamnaest joj je godina tek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!