09:30 / 02.06.2020.

Autor: I.L./HRT

Umro predsjednik Europskog olimpijskog odbora Janez Kocijančič

Janez Kocijančič (Jurica Galoic/PIXSELL)

Janez Kocijančič (Jurica Galoic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Ljubljani je u ponedjeljak u 78. godini života umro Janez Kocijančič.
U Ljubljani je u ponedjeljak u 78. godini života umro Janez Kocijančič, pravnik i nekad istaknuti političar starije generacije koji je dugo djelovao kao sportski dužnosnik, a ostavio je trag i u gospodarstvu.

Kocijančič je od 1991. do 2014. godine vodio Slovenski olimpijski odbor, a 2017. godine je izabran za predsjednika Europskog olimpijskog odbora. Prije toga bio je četiri godine potpredsjednik EOO-a, a u njegov Izvršni odbor ušao je 2005.

- Janez Kocijančič je bio veliki ambasador i promotor olimpijskog pokreta i olimpijskih vrijednosti. Vjerovao je u obrazovanje, mir i socijalnu uključenost, rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach. - Bio je iskreni prijatelj i duboko se divim njegovom dostojanstvenom načinu na koji se suočio sa svojom bolešću. Uvijek ćemo ga pamtiti i odavati mu počast, a olimpijska zastava bit će na pola koplja u čast ovog velikog čovjeka našeg olimpijskog pokreta, dodao je Bach.

Kocijančič je rođen u Ljubljani 1941. godine gdje je diplomirao i doktorirao pravo. Rano se posvetio politici, a djelovao je i kao gospodarstvenik u više poduzeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!