14:49 / 14.01.2020.

Autor: I.L.K./Hina

Umro istaknuti sportski novinar i publicist Fredi Kramer

Fredi Kramer (Grgur Zucko/PIXSELL)

Fredi Kramer (Grgur Zucko/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Mjesto i datum pokopa Fredija Kramera bit će naknadno objavljeni.
U Zagrebu je u 89. godini preminuo istaknuti hrvatski sportski novinar, poznati radijski komentator i publicist Fredi Kramer.

Kramer je u utorak u prijepodnevnim satima posjetio Hrvatski sabor gdje mu je prilikom odlaska na izlasku iz zgrade pozlilo. U pomoć su mu pritekli službenici Straže Hrvatskoga sabora, odmah mu je pružena i liječnička pomoć, a ubrzo je pristigla i hitna pomoć. Unatoč svim pokušajima reanimacije koju je započela saborska liječnica i nastavilo medicinsko osoblje hitne pomoći, Kramer je preminuo.

Fredi Kramer, kojeg brojni slušatelji Hrvatskog radija pamte po ugodnom baritonskom glasu, rodio se 9. srpnja. 1931 u Zagrebu u kojem je 1953. završio gimnaziju.

Novinarstvom se bavio od 1956., a od 1961. je zaposlen na Radio-Zagrebu (HRT) kao novinar suradnik, bio je urednik (1963. - 67.), izvjestitelj (1968. - 72.), komentator (1973. - 98.), te pomoćnik glavnoga direktora od 1998. do umirovljenja 2000.

Kao član športske redakcije posebno se zanimao tenisom, nogometom, atletikom i zimskim sportovima.

Izvješćivao je s ljetnih Olimpijskih igara u Münchenu (1972.), u Moskvi (1980.) i Barceloni (1992.), te zimskih u Innsbrucku (1964., 1976.), Grenobleu (1968.), Lake Placidu (1980.), Sarajevu (1984.) i Calgaryju (1988.).

Bio je suurednik svih almanaha NK Dinama od 1945. do 1960. godine, glavni i odgovorni urednik svih monografija Dinama od 1945. do 1975. godine, te glavni urednik Sportskoga almanaha Zagreba (1963. - 78.). Uređivao je Vjesnik Nogometnog kluba Dinamo (1957. - 75.) i reviju Dinamo (poslije HAŠK Građanski, N.K. Croatia, 1984. - 2004.).

Uredio je Plavi salon i središnju ložu maksimirskoga stadiona. Jedan je od inicijatora stvaranja novoga Dinamova grba s hrvatskim obilježjima 1970. godine. Od 1984. godine redovito je na godišnjoj bazi organizirao susrete Dinamovih generacija.

U časopisu Povijest sporta objavljivao je članke o HAŠK-u, hrvatskim tenisačima, olimpijskoj ideji u nas i u svijetu, sportu Židova u nas, ulozi HSS u hrvatskom sportu. Autor je knjiga o tenisu, nogometu i rukometu te scenarist dokumentarnoga filma Stoljeće hrvatskog nogometa (2002.).

Fredi Kramer je od 1967. do 1988. bio glavni tajnik, a 1983./84. i predsjednik Teniskoga saveza Hrvatske te pokretač časopisa Tenis. Bio je i predsjednik Organizacijskoga odbora teniskih turnira Istarska rivijera (1972. - 94.).

Dobitnik je Trofeja Hrvatskoga športskoga saveza (1992.), Nagrade grada Zagreba (1994.), nagrade za životno djelo Hrvatskoga zbora sportskih novinara (2004.) i Nagrade "Franjo Bučar" (2009.).

Mjesto i datum pokopa Fredija Kramera bit će naknadno objavljeni.

Plenkovićeva i Jandrokovićeva sućut

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti istaknutog sportskog novinara Fredija Kramera koji je preminuo u utorak nakon posjeta Hrvatskom saboru.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnom odlasku istaknutog hrvatskog sportskog novinara, radijskog voditelja i publicista Fredija Kramera. Kao radijski voditelj ugodnog glasa ulazio je u domove brojnih slušatelja koji su s veseljem pratili njegove sportske izvještaje. Po njima će ga pamtiti mnogi ljubitelji tenisa, nogometa, atletike i zimskih sportova. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri poseban interes iskazivao je i za Dinamo, a svoj doprinos dao je, između ostalog, i kao glavni i odgovorni urednik svih monografija o poznatom zagrebačkom klubu. Gospodin Kramer nedostajat će mnogima koji su pratili njegovu bogatu novinarsku karijeru, a o kakvom se vrsnom i kvalitetnom novinaru radi svjedoče i brojne nagrade kojima je osvjedočen njegov dugogodišnji plodonosan rad. U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i moje osobno, stoji u premijerovu brzojavu sućuti.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio izraze sućuti.

- Poštovana obitelji Kramer,
s velikom tugom sam primio vijest o smrti gospodina Fredija Kramera. U ime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam vam najiskreniju sućut. Gospodin Fredi Kramer ostat će u trajnom sjećanju kao jedan od najvećih hrvatskih sportskih novinara koji je više od 40 godina profesionalno i strastveno prenosio hrvatskoj javnosti brojne sportske događaje. Kao istaknuti sportski djelatnik i autor više knjiga promicao je i popularizirao brojne sportove. Poštovatelji Dinama posebno će pamtiti njegov stručni kronološki doprinos povijesti kluba. Bogata karijera gospodina Kramera može biti poticaj svim budućim sportskim novinarima i djelatnicima u Hrvatskoj. Primite još jednom, poštovana obitelji, izraze iskrene sućuti, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!