Ukrajinski veslači pripremaju se na Jarunu

03.05.2022.

20:07

Autor: Mihovil Horvat/Dnevnik/HRT/I.L.

Ukrajinski veslači pripremaju se na Jarunu

Ukrajinski veslači pripremaju se na Jarunu

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski sportaši pokazuju veliko srce i pružaju pomoć svojim kolegama iz Ukrajine. Među njima su i veslači koji su u Zagrebu točnije na Jarunu ugostili kolege koji se pripremaju za prvu regatu Svjetskog kupa.

Jarunsko jezero, inače dom hrvatskih veslača, osvajača olimpijskih medalja, prije tjedan dana postalo je novi dom i veslačke reprezentacije Ukrajine. Devetnaest članova reprezentacije došlo je u Hrvatsku iz Turske gdje su bili na pripremama kada je započela ruska agresija na njihovu domovinu.  


- Omogućili smo im posudbu čamaca gdje su deficitarni, vesala, kao i smještaj, prehranu, nutricioniste i cijela priča je krenula. Oni su jako zadovoljni, hvale s njihove strane i zahvalnosti nikad više, rekao je tajnik Hrvatskog veslačkog saveza Zdravko Gajšak.

Damir Martin i sam je kao dječak preživo strahote rata u Vukovaru pa svesrdno pomaže svojim prijateljima iz Ukrajine.


- Prije svega treba biti čovjek, onda prijatelj, a evo mi smo stvarno jedna velika veslačka obitelj ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Skupa stojimo jedni za druge, znam da bi sigurno Ukrajinci pomogli da se ne daj bože nešto desi nama, rekao je Martin.

Damir Martin

Damir Martin

Foto: Dnevnik / HRT

Među ukrajinskim veslačicama i veslačima nalaze se mnogobrojni osvajači europskih i svjetskih medalja.


- Naravno da je teško trenirati nakon što kontaktiramo s obiteljima koje su ostale u Ukrajini. Ni za koga situacija nije normalna, ali trudimo se trenirati da budemo kvalitetni, rekla je Anastasia Koženkova


- Naravno da se čujem sa svojom obitelji i prijateljima koji su ostali kod kuće, u stalnoj smo komunikaciji i što je najvažnije, od njih dobivamo veliku potporu, kažu da promičemo svoju zemlju, dodao je Oleksej Selivanov

Ukrajinski veslači pripremaju se na Jarunu

Ukrajinski veslači pripremaju se na Jarunu

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon priprema svoj prvi nastup imaju na regati Svjetskog kupa u Beogradu krajem mjeseca, a zatim će ukrajinske veslače primiti njihovi kolege iz Francuske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!