Ukrajinski olimpijac u Hrvatskoj: Ugodno je biti ovdje među prijateljima

21.02.2023.

12:45

Autor: Lovorko Magdić/Sport/HRT

Ukrajinski olimpijac Stanislav Horuna u Hrvatskoj

Ukrajinski olimpijac Stanislav Horuna u Hrvatskoj

Foto: Lovorko Magdić / HRT

Stanislav Horuna je ukrajinski karatist, osvajač bronce na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. u kategoriji do 75 kilograma. Osvojio je broncu na Svjetskom prvenstvu prije devet godina, a ima i osam medalja s europskih prvenstava, među ostalim i naslov europskog prvaka s prvenstva u Poreču 2021.

- To mi bila jedina europska titula iako sam bio u puno finala, svake godine Hrvatski karate savez organizira najveći kamp u svijetu karatea i počašćen sam što sam bio učitelj mnogobrojnoj djeci u tom kampu. To su mi jako važne uspomene, rekao je Horuna u intervjuu s Lovorkom Magdićem u emisiji "Sport i glazba" Hrvatskog radija.


Proteklih dana boravio je na poziv Hrvatskog karate saveza u našoj zemlji. Bio je nazočan licencnom seminaru za trenere i suce u Samoboru, održao treninge vrhunskog natjecatelja s najboljima, ali i najmlađim predstavnicima toga sporta u Jastrebarskom, Rijeci i Varaždinu.


- Ugodno je biti ovdje među prijateljima, lijepo je iznenađenje za mene i obitelj jer sam sreo puno kolega, puno trenera i prijatelja. Svi koji me sretnu pozdravljaju me osmjesima, takva toplina ugrije mi srce, rekao je Horuna te dodao:


- Jako mi se sviđa ovdje. Sretan sam, vrijeme je lijepo, posjetio sam i Zoološki vrt u Zagrebu. Sviđa mi što u središtu Zagreba ima puno muzeja i škola.

Stanislav Horuna

Stanislav Horuna

Foto: Lovorko Magdić / HRT

Njegov posjet bio je svakako prigoda intervjua za HRT ne samo o karateu i sportu, već i o stanju u Ukrajini, kako je organiziran život u današnjim uvjetima, kako je postao ukrajinski vojnik...


- Suvremeni karate je veoma inteligentan sport, dinamičan i prekrasan te u usporedbi s ostalim borilačkim sportovima važnija nam je tehnika i izvedba. Na Olimpijskim igrama smo pokazali da smo zasluženo dio olimpijske obitelji, rekao je ukrajinski karatist.


O stanju sporta u Ukrajini rekao je sljedeće:


- Situacija je jako teška. Mnoga sportska borilišta su uništena, a više od 200 sportaša stradalo je u ratu. Oni koji su uspjeli otići treniraju u drugim državama, što je slučaj s karatistima, što je veliki gubitak za ukrajinski karate. Većina sportskih natjecanja je prebačena na zapad Ukrajine gdje je utjecaj rata manji nego na istoku, pokušavamo održati sport na životu, postupati kao da je sve po starom. Ne želimo da i to bude uništeno.

Razgovor s ukrajinskim olimpijcem u emisiji "Sport i glazba"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!