Ukrajinska atletičarka srušila rekord Blanke Vlašić

29.05.2023.

09:47

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Blanka Vlašić

Blanka Vlašić

Foto: Ivica Drusany / Shutterstock

Ukrajinska atletičarka Jaroslava Mahučih u nedjelju je na mitingu Dijamantne lige u Rabatu pobijedila u skoku u vis preskočivši 201 cm, što je najbolji ovosezonski rezultat u svijetu, a ujedno i novi rekord ovog natjecanja. 

Dosadašnji najbolji rezultat u Rabatu imala je proslavljena hrvatska rekorderka Blanka Vlašić koja je 2011. pobijedila preskočivši 197 cm.

Najbolji rezultat mitinga u Rabatu ostvario je aktualni svjetski prvak, olimpijski pobjednik i prošlogodišnji pobjednik Dijamantne lige na 3000 m sa zaprekama, Marokanac Soufiane El Bakkali, koji je tu dionicu istrčao za 7:56.68 minuta. Time je za 1.60 sekundi popravio rekord mitinga, a to je ujedno uvjerljivo najbrže istrčana utrka u ovoj disciplini u 2023.

S najboljim svjetskim rezultatom u ovoj sezoni pobijedila je i kubanska troskokašica Leyanis Perez Hernandez koja je skočila 14,84 metara.

Novi rekord mitinga postavljen je i u utrci atletičara na 100 metara u kojoj je slavio Amerikanac Fred Kerley s rezultatom 9.94 sekundi, čime je za četiri stotinke nadmašio prijašnji rekord Christiana Colemana.

Na 200 metara za atletičarke Jamajčanka Shericka Jackson postala je prva koja je tu dionicu u Rabatu istrčala ispod 22 sekunde (21.98).

Vrijedan je rezultat ostvario i slovenski rekorder Kristijan Čeh koji je slavio u bacanju diska hicem iz pete serije od 70,32 metara.

Novi, treći miting u ovoj sezoni Dijamantne lige na rasporedu je u petak, 2. lipnja, u talijanskoj Firenci, a na njemu bi po prvi put u ovoj godini trebali vidjeti i hrvatske predstavnike, prošlogodišnje europske prvake iz Münchena, Sandru Perković u bacanju diska i Filipa Mihaljevića u bacanju kugle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!