17:37 / 02.03.2022.

Autor: I.L./Hina/HRT

Ukrajinci stigli u Peking, odluka IPC-a izaziva kritike

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Peter Cziborra / REUTERS

Ukrajinska reprezentacija stigla je u srijedu u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati Zimske paraolimpijske igre, gdje ih je dočekala vijest da je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) donio odluku da je ruskim i bjeloruskim sportašima ipak dopušteno sudjelovati na ZPOI.

Ukrajinski paraolimpijci su u glavni kineski grad stigli u gotovo isto vrijeme kada je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) donio odluku da je ruskim i bjeloruskim sportašima ipak je dopušteno sudjelovati na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu unatoč brojnim pozivima da im se zabrani nastup.


Sportaši iz Rusije i Bjelorusije sudjelovat će pod neutralnim nazivom, natjecat će se pod paraolimpijskom zastavom, a njihove medalje neće biti vođene ​​na tablici medalja.


Zatvoreni zračni prostor Ukrajine i poremećeni kopneni promet od početka ruske invazije doveli su u sumnju dolazak ukrajinskih sportaša u Kinu. No, ipak su se uspjeli probiti autobusom do Milana, odakle su letjeli za Istanbul, pa za Peking.


U zrakoplovu za Peking s ukrajinskom delegacijom putovao je i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić koji je imao prilike razgovarati sa svojim ukrajinskom kolegom Valerijem Šuškevičem.


- Svi su u potreseni i u šoku, nitko ne vjeruje da se ovo događa, kazao je predsjednik HPO-a.

- U ukrajinskoj delegaciji je 20 sportaša, u stalnom su kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima, posebno oni koji dolaze iz područja koja su zahvaćena ratom, rekao je Kovačić dodavši kako je ponudio svu moguću pomoć Ukrajinskom paraolimpijskom odboru.

Andrew Parsons

Andrew Parsons

Foto: Thomas Lovelock / OIS/Handout via REUTERS

Oglasio se i predsjednik IPC-a Andrew Parsons kazavši kako razumije razočaranje onih koji su se zalagali za isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša. Međutim, objasnio je da statut IPC-a ne dopušta organizaciji da isključi te sportaše. U svakom slučaju ne prije organizacije glavne skupštine zakazane za kasnije ove godine. 


- Ovo je vrlo teško vrijeme za svijet i paraolimpijski pokret, rekao je Parsons pozvavši sudionike Paraolimpijskih igara da se prema "neutralnim sportašima (Rusima i Bjelorusima) ponašaju kao prema bilo kojem drugom sportašu".


- Za razliku od svojih vlada, ovi sportaši i dužnosnici nisu agresori, kazao je dodavši da "IPC neće održavati nikakva natjecanja u Rusiji ili Bjelorusiji do daljnjeg."


Međutim, odluka Boarda IPC-a je izazvala brojne prosvjede. Čelnici njemačkog olimpijskog i paraolimpijskog sporta bili su razočarani zbog odluke vodstva IPC-a.


- Činjenica da se ova dva izaslanstva ne isključuju je neshvatljiva, rekao je predsjednik Njemačkog paraolimpijskog sportskog saveza Friedhelm-Julius Beucher, žaleći što “nismo imali snage ići dalje od propisa i stati na stranu čovječanstva”. - Mi se svađamo o pravilima, dok u Ukrajini ubijaju ljude bez ikakvih pravila. Ova odluka šalje lošu poruku, dodao je.


Odluku IPC-a je osudila i Velika Britanija, a britanska tajnica za kulturu Nadine Dorries, koja je odgovorna za sport, rekla je da će se konzultirati s britanskim sportskim tijelima o tome kako najbolje protestirati protiv ove odluke.


- Izuzetno sam razočarana u IPC, ovo je pogrešna odluka i pozivam ih da je hitno preispitaju, rekla je Dorries u priopćenju.


Olimpijski i paraolimpijski odbor Sjedinjenih Država rekao je da je razočaran ishodom.


- Iako možemo suosjećati s teškoćom ove odluke i željom IPC-a da zaštiti prava sportaša na natjecanje, razočarani smo ovim ishodom jer opravdava rusko nepoštivanje ne samo olimpijskog primirja, već i žrtava besmislenog rata, rekao je USOPC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!