Ukrajinci prijete bojkotom Igara u Parizu

26.01.2023.

19:30

Autor: HRT/Hina

Olimpijske medalje

Olimpijske medalje

Foto: kovop58 / Shutterstock.com

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara kojima će 2024. domaćin biti Pariz, budu li na to natjecanje pozvani sportaši iz Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izopćene s gotovo svih međunarodnih natjecanja nakon ruske invazije na ukrajinski teritorij.


Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportašicama i sportašima je spomenula pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je izjavila da želi njihovo sudjelovanje, ali bez isticanja nacionalnih obilježja.


Dan prije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je naznačio što bi se sve trebalo dogoditi za ponovno uključivanje sportaša iz tih dviju država na međunarodna natjecanja.


- Ovakva je situacija neprihvatljiva za našu državu, izjavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeit.


- Naše stajalište je nepromijenjeno: dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportaši ne bi trebali sudjelovati na međunarodnim natjecanjima. Ako se to ne bude poštovalo, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja sudjelovanja na Olimpijskim igrama, napisao je Goutzeit na Facebooku.


Iz MOO-a su u srijedu poručili da "nijednom sportašu ne bi smio biti zabranjen nastup na natjecanju isključivo na temelju putovnice", nakon konzultacija s predstavnicima sportaša, međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!