Ukrajinci bojkotiraju SP u boksu

23.02.2023.

17:53

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: FOTOKITA / Shutterstock

Ukrajinski boksački savez (FBU) pridružio se rastućem bojkotu amaterskog boksačkoga svjetskog prvenstva zbog uključivanja ruskih i bjeloruskih boksača, kojima je dopušteno natjecanje uz nacionalne zastave i himne.

Potpredsjednik FBU-a Oleg Iljčenko rekao je u srijedu da se njihovi boksači neće natjecati na ovogodišnjem muškom i ženskom prvenstvu, koje će se održati u New Delhiju, odnosno Taškentu. Oba natjecanja organizira Međunarodna boksačka asocijacija (IBA), koju vodi Rus Umar Kremljev.

SAD, Irska i Velika Britanija su među najmanje devet drugih federacija koje su rekle da će bojkotirati turnir za žene, dok se nekoliko njih također povuklo iz turnira za muškarce.

IBA je prošlog listopada ukinula zabranu ruskim i bjeloruskim boksačima da se natječu pod svojim zastavama, protivno uputama Međunarodnog olimpijskog odbora nakon ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, za koju je Bjelorusija bila ključno uporište.

- Naš odgovor je jasan - naši sportaši i predstavnici Boksačkog saveza Ukrajine ne nastupaju tamo gdje će se natjecati predstavnici zemalja agresora, odnosno Rusije i Bjelorusije, rekao je Iljčenko.

Ukrajinski boksači također bi bojkotirali Olimpijske igre iduće godine u Parizu ako ruski i bjeloruski boksači budu prisutni, rekao je Iljčenko.

- Sve dok traje rat i dok su ruske trupe na teritoriju naše zemlje, one neće sudjelovati, dodao je.

IBA je rekla da će oba prvenstva biti glavni kvalifikacijski događaj za OI u Parizu 2024, a također je potvrdila da se boksači iz zemalja koje bojkotiraju SP mogu izravno prijaviti za prvenstva i ponudila je financijsku pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!