Ukrajina će bojkotirati natjecanja s ruskim sportašima

31.03.2023.

10:18

Autor: Hina/HRT/A.V.

Međunarodni olimpijski odbor

Međunarodni olimpijski odbor

Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS

Ukrajinskim sportašima neće biti dopušteno sudjelovati u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu 2024. ako se budu morali natjecati protiv Rusa, poručili su iz Kijeva.


Tajnik kabineta ministara Oleh Nemčinov je izjavio kako je odluka vlade donesena nakon prijedloga ministra sporta Vadima Huttsaita, koji je također predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora.


- Na sjednici vlade donesena je protokolarna odluka na prijedlog kolege Huttsaita da u kvalifikacijskim natjecanjima sudjelujemo samo tamo gdje nema Rusa, rekao je Nemčinov dodavši kako bi nacionalni savezi koji ignoriraju odluku mogli biti sankcionirani.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izdao je u utorak preporuke za postupni povratak u međunarodna natjecanja za ruske i bjeloruske sportaše kao neutralne sportaše.


MOO će naknadno donijeti zasebnu odluku o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu. Ukrajina je također zaprijetila bojkotom Igara 2024. ako se Rusima i Bjelorusima dopusti natjecanje u Parizu.


Ukrajinsko ministarstvo sporta također je osudilo najnovije smjernice MOO-a.


Neki savezi ponovno su uključili Ruse i Bjeloruse u svoja natjecanja, ali postoji i značajno protivljenje planovima MOO-a od strane sportaša i nekih europskih vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!