15:24 / 27.02.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Uhićeno pet sportaša na SP-u u nordijskim disciplinama

-

-

Foto: - / -

Ukupno je uhićeno devet osoba, a u policijskoj objavi se ističe kako je mozak organizacije bio neimenovani sportski liječnik.
Austrijska policija uhitila je pet sportaša iz Austrije, Kazahstana i Estonije, koji su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama u Seefeldu, u raciji provedenoj u sklopu borbe protiv dopinga.

Akcija širih razmjera provedena je istodobno i na tlu Njemačke, gdje je cilj racije bila "kriminalna organizacija" osumnjičena da već godinama prakticira krvni doping, objavila je austrijska policija.

Ukupno je uhićeno devet osoba, a u policijskoj objavi se ističe kako je mozak organizacije bio neimenovani sportski liječnik.

Od uhićenih sportaša u Seefeldu dvije su osobe iz Austrije, dvije iz Estonije, a jedna iz Kazahstana. Kako je u srijedu u Seefeldu na rasporedu bila utrka skijaša trkača klasičnim načinom na 15 kilometara, vrlo lako se moglo detektirati o kojim se sportašima radi, jer četvorica sa startne liste nisu došli na start: Estonci Andreas Veerpalu i Karel Tammjarv, Austrijanac Max Hauke i Kazahstanac Aleksej Poltoranin.

Još dvije neimenovane osobe uhićene su u Seefeldu, dok su dvije, među kojima je bio sportski liječnik, privedene u Njemačkoj.

Ova uhićenja su kulminacija istrage koja je trajala nekoliko mjeseci, pod sumnjom na "prijevare u profesionalnom sportu" te na "primjenu zabranjenih sredstava i metoda u svrhu dopinga".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!