19:02 / 08.09.2020.

Autor: K.L./Hina

Udruženje sportaša traži izbacivanje Irana iz sportskih organizacija

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Mladi hrvač je osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubojstva zaštitara na protuvladinim prosvjedima koji su se 2018. godine održali u Shirazu.
Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportaša, pozvalo je na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube 27-godišnjeg hrvača Navida Afkarija.

Mladi hrvač je osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubojstva zaštitara na protuvladinim prosvjedima koji su se 2018. godine održali u Shirazu.

Međutim, postoji sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Aktivisti za ljudska prava tvrde da je uspješni hrvač samo mirno prosvjedovao, a njegov odvjetnik je dodao kako nema dokaza za njegovu krivnju.

- Užasan čin pogubljenja sportaša može se smatrati odbacivanjem humanitarnih vrijednosti koje podupire sport, rekao je direktor WPA Brendan Schwab.

- Zbog toga bi Iran trebao izgubiti pravio biti dio univerzalne zajednice sporta, dodao je Schwab.

Schwab je istaknuo kako bi globalna sportska tijela, poput Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) trebala iskoristiti svoj utjecaj i izvršiti pritisak na Iran.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

- Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu, navodi se u priopćenju suda.

Grupe za zaštitu prava i strani dužnosnici, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa, pozvali su na odgodu izvršenja smrtne kazne, a na društvenim mrežama je pokrenuta kampanja #SaveNavidAfkari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!