Ude uoči svog 11. europskog finala: Dobro se osjećam, ali ima nervoze

20.08.2022.

13:36

Autor: HRT/HGS

Filip Ude

Filip Ude

Foto: Davor Javorovic/ / PIXSELL

Filip Ude spreman je za sutrašnje finale konja s hvataljkama (14:23) na njegovom 20, Europskom prvenstvu u karijeri. I čak 11. europskom seniorskom finalu, 9. pojedinačnom.

- Miran sam, jer uvijek mi je teže nastupiti u kvalifikacijama nego u finalu. U finalu i ako zezneš, najgore si osmi. Top 8 u Europi sa 36 godina je isto vrlo dobar rezultat. Ali, spreman sam, fizički se dobro osjećam, samo trebam malo glavu posložiti. Uvijek sam nervozan, stvorim si neki pritisak. S godinama su rekli da će biti lakše, a još je teže. Očekujem i ovdje tu nervozu, jer bitno mi je da se pokažem u najboljem svjetlu. Bitno mi je da sam sebi opravdam rad koji sam uložio. Da ne dođem tamo i da se raspadnem. 

 

Što ga gura dalje da je sa 36 na leđima došao na čak 20. EP?


- U gimnastici, u sportu općenito je - ako staneš, gotovo je. Ne mogu uzeti dužu pauzu, jer se više nikad neću vratiti, pogotovo ne sa 36. Gura me neki osjećaj... Znate, ja nikada nisam osvojio veliko zlato. Ne stvaram si pritisak, ali taj nedosanjani san osvajanja zlata na velikom prvenstvu... To je ono što me tjera dalje i zašto se ujutro budim, treniram da ga možda, u nekim idealnim uvjetima osvojim. Ako ne, sve OK, ako da, super.


Dva puta je bio korak do sna na EP-u. Dva puta je bio viceprvak Europe, u Lausanni 2008. Mersinu 2020. Kada je bio bliže ostvarenju sna?


- U Mersinu. Tamo sam zeznuo flop, nisam napravio E nego D, ali s druge strane možda je tadašnji prvak Petrov isto tako govorio 'da sam napravio bolji saskok, dobio bih desetinku više. Tako je trebalo biti, ne grizem se zbog toga. Sutra ću probati napraviti najbolje što mogu. Da odradim kao u kvalifikacijama, odmah potpisujem. 


Prijenos gimnastičkih finala možete pratiti na HRT 2 od 13:45. Filipovo finale je drugo na programu, a on starta treći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!