22:24 / 06.03.2019.

Autor: I.Ž.K./Hina

U Zagrebu svečano otvoren juniorski SP u klizanju

Foto: Hrvatski klizački savez

Foto: Hrvatski klizački savez

Foto: - / -

Nakon kratkog programa klizača, u Zagrebu je svečano otvoreno Svjetsko juniorsko prvenstvo.
Nakon kratkog programa klizača na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Zagrebu u vodstvu je Amerikanac Camden Pulkinen sa 82.41 bodova, dok hrvatskom predstavniku Charlesu Henryju Katanoviću ni najveći broj bodova u karijeri (47.60) nije bio dovoljan za plasman među 24 najbolja i nastup u slobodnom programu, on je prvenstvo okončao na 33. poziciji.

- Ovo je moj najbolji rezultat na službenim ISU natjecanjima i jako sam sretan zbog toga, no znam da mogu i bolje, imao sam i bolje izvedbe na treninzima. Možda ne sada, ali znam da ću u budućnosti biti sve bolji i bolji. Sretan sam s ovim plasmanom iako nisam osigurao nastup u slobodnom programu, izjavio je Katanović nakon nastupa.

- Zadovoljni smo jer je napravio elemente koje smo pripremali. Kombinaciju smo odlučili ne izvoditi da ga ne bi omelo u drugim elementima. Ovo je Charlesov najbolji rezultat do sada na ISU natjecanjima, i uz malo sportske sreće bit će još i boljih plasmana, rekla je Katanovićeva trenerica Ivana Jakupčević Marinković.

Iza Pulkinena nalazi se još jedan Amerikanac, Tomoki Hiwatashi sa 81.50 bodova, dok je treći Talijan Daniel Grassl sa 81.19.

Nakon završetka kratkog programa klizača  uslijedilo je svečano otvaranje natjecanja u koreografiji Gorane Škalec Petrović, Lee Maček i Laure Blažević. Mlade klizačice i klizači izašli su na led u pratnji pjesme The prayer, koju su izveli  Renata Sabljak i Ervin Baučić. Hrvatsku himnu u nastavku je također izveo spomenuti dvojac, a potom je  prisutne u Ledenoj pozdravila predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza i Organizacijskog odbora Svjetskog juniorskog prvenstva Morana Paliković Gruden.

Pozdravila je visoke dužnosnike, među kojima zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević, veleposlanike zemalja čiji predstavnici sudjeluju na ovom prvenstvu te zahvalila Međunarodnom klizačkom savezu (ISU) na povjerenoj organizaciji Svjetskog prvenstva i gradu Zagrebu koji je pomogao u ostvarenju ovog velikog natjecanja. Natjecateljima je poželjela da ostvare najbolje rezultate, a trenerima i sucima puno uspjeha u radu.

Svjetsko prvenstvo potom je i službeno otvorila predstavnica ISU-a Maria Teresa Samaranch. Uz sreću svim natjecateljima, zahvalila je gradu Zagrebu i predsjednici Hrvatskog klizačkog saveza Morani Paliković Gruden na organizaciji Svjetskog prvenstva, a posebno volonterima.

- U Zagrebu ovih dana imamo priliku vidjeti mlade klizače pred kojima je sjajna budućnost, zaključila je u svom govoru Samaranch.

Prvi dan Svjetskog juniorskog prvenstva u umjetničkom klizanju u Ledenoj dvorani zaključili su sportski parovi, a nakon slobodnog programa očekivano su u vodstvu Rusi. Vode aktualni svjetski viceprvaci Polina Kostjukovič i Dmitrij Ialin (68.31) ispred Apollinariie Panfilove i Dmitrija Rilova (67.91), a treći su osvajači bronce s prošlogodišnjeg Svjetskog juniorskog prvenstva Anastasia Mišina i Aleksandr Galiamov (67.02).

REZULTATI NAKON KRATKOG PROGRAMA KLIZAČA:

1. Camden Pulkinen (SAD) 82.41
2. Tomoki Hiwatashi (SAD) 81.50
3. Daniel Grassl (ITA) 81.19
4. Petr Gumennik (RUS) 80.33
..
33. CHARLES HENRY KATANOVIĆ (HRV) 47.60


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!