19:32 / 18.11.2021.

Autor: HRT/Lovorko Magdić

U velikoj, kontroverznoj drami Hrvatska izgubila od Azerbajdžana

 Hrvatska muška reprezentacija, aktualni europski ekipni prvak protiv Azerbajdžana

Hrvatska muška reprezentacija, aktualni europski ekipni prvak protiv Azerbajdžana

Foto: HRT / HTV

Hrvatska muška reprezentacija, aktualni europski ekipni prvak u borbama, izgubila je u 1. kolu SP u karateu u Dubaiju od Azerbajdžana 2-2 (14-13). Bio je to meč niza kontroverznih odluka i situacija, krajnje dvojbenih sudačkih odluka, diskvalifikacija, (pre)teških udaraca, za karate sport, niza događaja na rubu sportskog incidenta. 

 Već nakon prve dvije borbe Azerbajdžan je poveo 2-0 i imao bodovnu prednost 10-0. Najpopularniji natjecatelj toga sporta Rafael Agajev pobijedio je Enesa Garibovića 2-0. Iduću borbu Anđelo Kvesić izgubio je diskvalifikacijom 8-0, nakon što mu je finska sutkinja u krajnje dvojbenim okolnostima dodijelila ukupno četiri opomene. 


  Uslijedila je borba na sve ili ništa. Ivan Martinac, autor završnog boda za europsko zlato u Poreču opet je bio na visini zadatka i ostvario pobjedu 4-3, iako je i tu bilo preinaka u dodjeli bodova, razvlačenja, povlačenja i detalja koji su već tada upozoravali na moguću krajnje dramatičnu završnicu.

Ekipna borba

Ekipna borba

Foto: HRT / HTV

Ona se i dogodila u nastavku. Ante Mrvičić se borio za pobjedu, no njegov protivnik meč je gotovo stalno držao na rubu nedopuštenog. Polovicom borbe Mrvičić je dobio udarac u arkadu, ali i prejaki udarac u glavu, zbog čega mu se u idućim minutama ukazivala pomoć. Azerbajdžanski izbornik radio je pritisak s jedne strane, s druge su liječnici osim ukazivanja pomoći nastojali otkriti je li Mrvičić spreman nastaviti borbu, a s treće suci se u redoslijedu događaja u tom trenutku nisu snalazili najbolje. 


  Ubrzo je Mrvčić iznesen s borilišta, glavni sudac na tatamiju dva puta pokazao krivu odluku. Naši su bili spremni uložiti žalbu, koja se uz novčani iznos u karateu mora istaknuti praktički u roku "odmah". Na kraju ipak očekivana odluka - diskvalifikacija azerbajdžanskog natjecatelja i hrvatska pobjeda u četvrtom susretu 8-0. 

Ekipna borba

Ekipna borba

Foto: HRT / HTV

Rezultat u pobjedama sada je bio izjednačen (2-2), ali je Azerbajdžan imao prednost jednog boda u ukupnom zbroju (13-12). U tri minute odlučujuće borbe Ivan Kvesić pokušavao je sve protiv znatno nižeg suparnika, ostvario je bod prednosti, ali je istodobno dosuđen i azerbajdžanskom natjecatelju, pa prednosti "senshua" nije bilo. Ostalo je 1-1, naši su puni tuge napustili tatami ne vjerujući što se zapravo u tih pola sata karate utakmice zapravo dogodilo.


Sada im ostaje čekati sutrašnji rasplet u kojem će u repasaž bude li Azerbajdžan nizao pobjede do finala. 


 Djevojke su uspješno, a očekivano startale protiv JAR-a 2-0. Pobjede su ostvarile Lea Vukoja (8-0) i Ana Lenard (2-0). 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!