U subotu 24. Fiumanka

09.06.2023.

21:10

Autor: M.Š./Hina/HRT

U subotu 24. Fiumanka

U subotu 24. Fiumanka

Foto: Fiumanka / HRT

Fiumanka je međunarodna jedriličarska manifestacija koju organiziraju Jedriličarski klub Maxi i agencija 2.mjesto LD uz potporu pokrovitelja i partnera regate. 

Tradicionalno se održava druge subote u lipnju i jedna je od najvećih i najeksponiranijih hrvatskih regata na kojoj sudjeluje velik broj zaljubljenika u jedrenje i medijskih kuća iz Hrvatske i Europe.

Na regatnom polju Fiumanke bok uz bok jedre maxi krstaši i male obiteljske jedrilice, uživajući u međusobnom nadmetanju. Jedrilice su podijeljene u nekoliko skupina prema duljini trupa i jedrilju, a o čemu ovisi hoće li jedriti Racing ili Cruising, odnosno dužu ili kraću rutu regate.

Prva Fiumanka zajedrila je 2000. godine, u čast zaštitnika grada Rijeke sv. Vida i od tada se održava druge subote u lipnju, izuzev 2020. godine, kada je zbog pandemije termin regate prebačen u zadnji vikend rujna. Na startu prve Fiumanke našlo se 114 jedrilica što je bio do tada nezapamćen broj brodova na nekoj domaćoj regati pa se već tada dalo naslutiti da je pred Fiumankom svijetla budućnost.

Zahvaljujući posebnom pristupu organizaciji, Fiumanka je jedinstven nautički događaj u potpunosti besplatan za sve sudionike. Sudionici ne plaćaju nikakvu kotizaciju/ startninu za sudjelovanje u regati kao ni za ostala prateća događanja, svim jedrilicama koje se prijave na regatu, osiguran je višednevni besplatan vez u Riječkoj luci, a svim članovima posade besplatna službena majica regate.

Regata se jedri na dvije rute, dužine 7 i 14 nautičkih milja, a obje rute imaju isti start i cilj. Startna linija smještena je između vrha lukobrana i remorkera ili regatnog broda koji obično označi start regate, a cilj obiju ruta je u samom centru luke i spektakularnom prirodnom gledalištu usred grada.

Tijekom godina ruta regate se mijenjala. Iako je u početku bilo zamišljeno da regatno polje bude od Kostrene do Opatije, na toj je ruti uspješno odjedrena samo jedna Fiumanka dok su sva kasnija izdanja u potrazi za vjetrom uglavnom išla prema Kostreni i Krku zbog povoljnijih uvjeta.

Fiumanka nije događaj samo za nautičare, već za cijeli grad i sve njegove posjetitelje. Svake godine u manifestaciji sudjeluje preko 1500 jedriličara, a više od 20 tisuća gledatelja regatu prati s brojnih promatračkih pozicija, od Rijeke preko Trsata pa do Kostrene kao i sa privatnih i organiziranih pratećih brodova.

Prateći događaji regate


Fiumanka uključuje nekoliko različitih događanja na moru i u gradu tijekom čitavog tjedna u kojem je regata kruna svih događanja.

Podjednako je zanimljiva i jedriličarima kao i gospodarstvenicima i medijima jer se poslovni razgovori vode se u opuštenoj atmosferi, a mediji nalaze zadovoljstvo u međusobnom odmjeravanju snaga na jedinstvenoj medijskoj regati čiji je suorganizator HRT.

Od prošle godine uvod u dane Fiumanke je Studentska regata na kojoj sudjeluju posade riječkih fakulteta, a od ove godine će i ona postati međunarodna.

Sredina tjedna uglavnom je rezervirana za različita poslovna događanja i regate sponzora i partnera regate, potom zajedre novinari na svojoj medijskoj regati, a u subotu, sve regate postanu jedna i svi skupa sudjeluju na tradicionalnoj regati krstaša od milja nazvanoj Velika Fiumanka.

Dio Fiumanke su i windsurf i SUP regata koje zaključe međunarodni tjedan jedrenja i zabave. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!