17:31 / 23.10.2020.

Autor: I.Ž.K./HRT/SIM

U Sarajevu svečano zatvorene 24. Plazma Sportske igre mladih

Zdravko Marić (Luka Stanzl/PIXSELL)

Zdravko Marić (Luka Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Sarajevo je po prvi put bio domaćin velike međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih.
Grad Sarajevo je po prvi put bio domaćin velike međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih.

Prvi je to put da Split nije ugostio najbolje ekipe iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, no Igre su imale poseban razlog za to - obilježavanje  10. obljetnice Plazma Sportskih igara mladih u Bosni i Hercegovini.

Sigurnost i zdravlje svih sudionika su u svakom trenutku bili na prvom mjestu tako da su sva natjecanja i ceremonija zatvaranja organizirani prema svim preporukama epidemioloških službi BiH.

Svečani program vodili su Doris Pinčić i Ivan Golušin dok su u posebnom studiju gostovali Zdravko Marić, osnivač i predsjednik organizacijskog odbora Plazma Sportskih igara mladih, Ivana Jovanović, predsjednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije i Haris Deliahmetović, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih BIH.

Cilj Igara je da budući naraštaji kroz sport upoznaju sebe, ali i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike te steknu prijatelje za cijeli život. 

- Ponosan sam na svoju ekipu, velika je stvar što smo i ove godine održali tradiciju i uspjeli dovesti natjecanje do kraja. Zahvalan sam ljudima u Sarajevu na organizaciji međunarodne završnice, uvjeti su bili fenomenalni, ali vjerujem kako ćemo se dogodine ponovno družiti u Splitu. Koristim ovu priliku kako bih zahvalio i Vladi RH, na čelu s gospodinom Andrejem Plenkovićem, a posebne zahvale upućujem ministru Davoru Božinoviću koji je od početka bio s nama te nam pružao punu podršku, izjavio je Zdravko Marić.

Međunarodna završnica okupila je državne prvake iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u svih 10 sportskih disciplina: Coca-Cola Cupu, šahu, atletici, graničaru, malom nogometu za 2009. godište, HEP turniru u rukometu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolnom tenisu, Kinder turniru u košarci, odbojci, odbojci na pijesku, no pod ovogodišnjim geslom ''Zajedno kao jedan tim'' svi natjecatelji osvojili su zlatne medalje.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 24 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici, ali i sponzori.

Plazma Sportske igre mladih su u 24 godine dugoj tradiciji okupile više od dva milijuna djece i mladih, a ova godina je opet bila rekordna po broju sudionika sa više od 70.000 tisuća natjecatelja samo u Hrvatskoj.

Najuži organizacijski tim Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskoj broji 13 suradnika i 700 koordinatora i voditelja na terenu u statusu vanjskih suradnika koji godišnje organiziraju više od 250 kvalifikacijskih turnira u deset sportskih disciplina, više od 30 jednodnevnih sportsko-eduakativnih događanja u sklopu Turneje radosti, državne završnice u Savudriji i Splitu, međunarodnu završnicu u Splitu te svečana otvaranja i zatvaranja Igara. Igre su trenutno aktivne u tri zemlje - Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200.000 djece i mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!