U ponedjeljak se pali olimpijski plamen za ZOI u Pekingu

17.10.2021.

09:21

Autor: A.M./Hina

Illustration

Illustration

Foto: Aris Messinis / Pool via REUTERS/File Photo

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje će se održati od 4. do 20. veljače 2022., bit će zapaljen na antičkom stadionu u grčkoj Olimpiji u ponedjeljak bez gledatelja zbog pandemije koronavirusa kao što je bilo i za olimpijske igre u Tokiju.

Treći put zaredom u tri desetljeća tradicionalna svečanost paljenja olimpijskog plamena u kolijevki olimpizma održat će se bez gledatelja, objavio je Grčki olimpijski savez.


- Zbog situacije povezane s pandemijom Covida-19, svečanost paljenja će se održati uz strogo poštivanje lokalnog zdravstvenog protokola, upozorio je Odbor koji je na isti način vodio svečanost paljenja plamena u ožujku 2020. za OI u Tokiju.


U povijesti modernih olimpijskih igara olimpijski je plamen zapaljen bez gledatelja 1984. godine, kada su grčki organizatori na taj način htjeli prosvjedovati protiv komercijalnog karaktera Olimpijskih igara u Los Angelesu.


Sada će se svečanost održati pred ograničenim brojem članova Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) te grčkog i kineskog odbora i uz nazočnost grčke predsjednice Katerine Sakellaropoulou te predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.


Zbog drastičnih mjera koje su na snazi u Kini i grćki je odbor pojačao mjere te je odlučio da će put olimpijske baklje biti "kraći nego u prošlosti".


Baklja za zimske olimpijske i paraolimpijske igre će u rekordnom vremenu putovati do Atene prije nego poleti prema Pekingu.

Bit će zapaljena u ponedjeljak u 11,30 sati na antičkom stadionu Olympia na poluotoku Peloponezu i bit će predana kineskim organizatorima drugi dan na stadionu Panathinaiko u Ateni u podne nakon noći provedene u sjeni Akropole.


Tradicionalno plamen prelazi stotine kilometara u više dana, prolazi kroz stotinjak gradova i arheoloških nalazišta u Grčkoj, a nose ga glumci i sportaši iz cijelog svijeta.


Međutim u ožujku 2020. kada su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa u Grčkoj gledatelji su dolazili u neograničenom broju pozdravljati hollywoodske zvijezde što je natjeralo organizatore da zaustave njen prolazak.


Prolazak baklje je zaustavljen u Sparti gdje se sakupila masa gledatelja kako bi pozdravili američkog glumca grčkog podrijetla Billyja Zanea i Britanca Gerarda Butlera, koji je u filmu "300" glumi Leonidasa.


Ove će godine, prvi put u povijesti, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe , jedan Kinez i jedan Grk - u manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko, gdje će biti predana organizacijskom odboru ZOI 2022. također bez publike.


Plamen će biti zapaljen u ponedjeljak u grčkoj Olimpiji, i to sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala, sukladno drevnim običajima, a paljenje će obaviti svećenica Xanthi Georgiou prije nego ga preda prvom nositelju grčkom skijašu Giannisu Antoniouu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!