12:50 / 04.03.2022.

Autor: HRT/Hina

U Pekingu rekordan broj žena

ZOI Peking

ZOI Peking

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu nastupit će 564 parasportaša iz 46 nacionalnih saveza, među kojima i rekordan broj žena što se tiče zimskih POI.

Po broju sudionika Peking je gotovo jednak Pjongčangu (2018) gdje je nastupilo 569 sportaša. No, u Pekingu će nastupiti rekordnih 138 para sportašica, što je povećanje u odnosu na 133 koje su sudjelovale prije četiri godine.


Medalje će se dijeliti u 78 disciplina, 39 za muškarce, 35 za žene i četiri mješovite discipline.


- Fantastično je postignuće izjednačiti se s rekordnim brojem para sportaša koji će se natjecati na Zimskim Paraolimpijskim igrama imajući na umu izazove s kojima su se suočavali tijekom posljednje dvije godine. Ovo je dokaz izvanrednih napora nacionalnih paraolimpijskih odbora i međunarodnih federacija, kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons.

- S Međunarodnim danom žena na horizontu, drago mi je vidjeti da je broj para sportašica strahovito porastao, dosegnuvši rekordne razine. Treba još puno raditi na postizanju spolnog pariteta, ali značajno povećanje učešća žena na Zimskim igrama u posljednjih 20 godina pokazuje da idemo u pravom smjeru, dodao je.


Najviše predstavnika imat će domaćin Kina, 96 parasportaša. Slijede sportaši s invaliditetom iz SAD sa 67 predstavnika, zatim Kanada (49), Južna Koreja (32), Japan (29), Italija (29).


Hrvatske boje branit će četvero predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.


Sa 66 godina, Pam Wilson je najstarija para sportašica u Pekingu i debitirati će za SAD na paraolimpijskim igrama u curlingu u invalidskim kolicima. Najmlađa para sportašica na Igrama je 15-godišnja austrijska paraalpska skijašica Elina Stary s oštećenim vidom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!