U Osijeku otvoreno Svjetsko prvenstvo u gađanju letećih meta

20.09.2022.

21:07

Autor: A.M./Hina

Svečano otvaranje SP-a u gađanju letećih meta

Svečano otvaranje SP-a u gađanju letećih meta

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Svečanim defileom predstavnika 77 zemalja sudionika kod Pješačkog mosta nad Dravom, u utorak je u Osijeku otvoreno Svjetsko prvenstvo za seniore i juniore u gađanju letećih meta u disciplinama trap i skeet.

Službeno ga je otvorio predsjednik Međunarodne streljačke sportske federacije (ISSF) Vladimir Lisin koji je na početku rekao da natjecatelji vole Osijek te da su u organizaciji natjecanja imali punu podršku državnih i lokalnih vlasti.


- Ovo je veliko natjecanje, imamo oko 650 natjecatelja s pet kontinenata i iz 77 zemalja. S obzirom na to da je ovo i kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2024. siguran sam da će ostvariti i velike rezultate, rekao je Lisin naglasivši kako svima želi da uživaju u natjecanju.


U utorak su prvi natjecatelji isprobali uvjete na osječkoj streljani Pampas, a natjecanja će trajati do 11. listopada.


Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal zahvalio je predsjedniku ISSF-a Lisinu za doprinos koji je imao u odluci da domaćinstvo ovog Svjetskog prvenstva bude povjereno Hrvatskoj i Osijeku.


- Kao što znate, ovdje dijelimo 16 kvota za Olimpijske igre i želio bi da pobjede najbolji, ali najviše kvota želim naravno strijelcima iz Hrvatske, poručio je Kišpal.


Hrvatska će imati svoje predstavnike među seniorima i juniorima te među seniorkama. Najviše se očekuje od seniorskih predstavnika u trapu, koje će predvoditi olimpijski pobjednici iz Londona 2012. i Rio de Janeira 2016., Giovanni Cernogoraz i Josip Glasnović.

Uz spomenutu dvojicu su u seniorskoj konkurenciji još Anton Glasnović, Marko Germin i Francesco Ravalico. U konkurenciji seniorki hrvatske predstavnice su Jasminka Francki, Natali Banko, Una Sedmak i Renata Zrinski.


U konkurenciji juniora u trapu će nastupiti Toni Gudelj, Janoš Karakaš i Mateo Zrinski, a Marko Škarica će biti jedini predstavnik u skeetu.


Izaslanik Predsjednika RH Željko Jovanović izrazio je nadu da će svi sportaši imati vremena da se uvjere u gostoljubivost domaćina, dobru kuhinju i da će na povratku kući imati samo lijepe uspomene.


O dugoj tradiciji streljaštva u Osijeku govorio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, podsjetivši kako je već 1784. osnovana prva streljačka udruga, ujedno i prva hrvatska sportska udruga.


- Možemo reći s ponosom da je Osijek kolijevka hrvatskog streljaštva i organiziranog sporta u Hrvatskoj, istaknuo je Radić dodajući kako je streljana Pampas, izgrađena 1985., bila do sada četiri puta domaćin najboljim europskim strijelcima.


Zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, koji je bio izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i župana Ivana Anušića, istaknuo je kako su ovakva natjecanja i ovo Svjetsko prvenstvo dala za pravo da se Osječko-baranjska županija kandidira za Europsku regiju sporta 2024.


Darko Vučić iz Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta naglasio je da je ovo natjecanje ocijenjeno najvišom ocjenom kroz vrednovanje za 2022.


Saborski zastupnik Stipan Šašlin kao izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića podsjetio je na dugu tradiciju streljaštva u Hrvatskoj, ali i na tradiciju lovstva koja seže još iz Austro-Ugarske.


Ceremonija otvaranja Svjetskog streljačkog prvenstva okončana je velikim vatrometom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!