U nedjelju u Gatesheadu počinje Dijamantna liga

21.05.2021.

10:41

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pavel1964 / Shutterstock.com

U nedjelju u britanskom Gatesheadu počinje atletska Dijamantna liga, najprestižnija serija mitinga u "Kraljici sportova".


Na startnoj listi uvodnog mitinga sezone nalazi se i jedna hrvatska predstavnica, Ana Šimić u skoku u vis. Ženski disk i koplje nisu u programu ovog mitinga, a mladi Marko Čeko, koji je lani debitirao u Dijamantnoj ligi u Stockholmu u skoku u dalj ima problema s ozljedom.


Prošle godine pandemija je u potpunosti izmiješala atletski kalendar. Zbog pandemije koronavirusa organizirana su samo četiri "prava" natjecanja (Monaco, Rim, Stockholm, Doha) te tri egzibicijska mitinga (Oslo, Bruxelles, Lausanne).


Ove godine World Athletics planira održati cijeli program, ali također je najavljeno kako su moguće promjene zbog zdravstvenih stanja.


U programu je 13 mitinga, na kojima će atletičari skupljati bodove za finale, koje će se održati 8. i 9. rujna u Zurichu u Švicarskoj, gdje će biti proglašeni pobjednici.


Dijamantna liga je trebala startati u Rabatu u Maroku, ali je natjecanje otkazano zbog nove pandemije koronavirusa.


Stoga će domaćin prve stanice biti Gateshead gdje se Dijamantna liga vraća prvi put nakon 2010. godine.


U ovogodišnjem kalendaru nema Rima, jer će se utakmice Europskog nogometnog prvenstva održavati na tamošnjem olimpijskom stadionu, a zamijenit će ga drugi talijanski grad, Firenza.


Promijenio se i datum mitinga u Oslu, koji će sada biti tri dana prije skupa u Stockholmu koji je na rasporedu 4. srpnja, što će sportašima olakšati sudjelovanje na oba skandinavska mitinga zbog kraćeg vremena putovanja.


Dijamantna liga ove godine ima veliku kalendarsku rupu zbog Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su s prošle godine premještene na ovo ljeto.


Za nas je najvažnije da se discipline koje su uklonjene s programa Dijamantne lige u 2020. godini - bacanje diska, troskok, utrka na 200 m, 3.000 m s preponama i 5.000 m - vraćene u program.


To je svakako sjajna vijest za hrvatsku atletiku jer je najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković do ove godine šest puta bila pobjednica Dijamantne lige u disku.


Dijamantna liga će tako brojati 32 discipline (16 za atletičarke, 16 za atletičare).

KALENDAR:


23. svibnja: Gateshead (Velika Britanija)

28. svibnja: Doha (Katar)

10. lipnja: Firenza (Italija)

1. srpnja: Oslo (Norveška)

4. srpnja: Stockholm (Švedska)

9. srpnja: Monte Carlo (Monaco)

13. srpnja: London (Velika Britanija)

14. kolovoz: Šanghaj (Kina)

21. kolovoza: Eugene (SAD)

22. kolovoza: (Kina)

26. kolovoza: Lausanne (Švicarska)

28. kolovoza: Pariz (Francuska)

3. rujna: Bruxelles (Belgija)

8./9. rujna: Zürich (Švicarska)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!