13:45 / 17.06.2021.

Autor: K.L./Hina

U nedjelju se ukida izvanredno stanje u Tokiju, mjesec dana prije OI

Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju

Foto: Issei Kato / REUTERS

Izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije koronavirusa bit će ukinuto u nedjelju u Tokiju i drugim japanskim okruzima, potvrdila je u četvrtak japanska vlada, napominjući kako će neka ograničenja ipak ostati na snazi i mogla bi ozbiljno utjecati na nazočnost lokalnih gledatelja na Olimpijskim igrama koje počinju 23. srpnja.

Glavni grad Japana i više drugih okruga od kraja travnja su pod izvanrednim mjerama koje su značile, između ostalog, zatvaranje restorana i barova rano navečer i zabranu prodaje alkohola.

Odluka o ukidanju izvanrednog stanja stupa na snagu u nedjelju kao što je predviđeno za Tokio i osam drugih okruga, izjavio je u četvrtak japanski premijer Yoshihide Suga. No, ostat će produljeno do 11. srpnja za Okinawu.

- Broj zaraza na nacionalnoj razini je u padu od sredine svibnja i broj slobodnih kreveta u bolnicama se popravlja, pojasnio je odluku premijer, napominjući kako će ipak zbog pojedinih dijelova, gdje se zaraza nije u potpunosti smirila, neka ograničenja i dalje ostati na snazi.

Tokio bi također mogao zadržati ograničenja vezana za broj gledatelja na sportskim natjecanjima i koncertima. Za sada je bilo dopušteno maksimalno 5.000 gledatelja, a u srijedu je vlada dopustila gornju granicu od 10.000 gledatelja za okruge koji više nemaju izvanredno stanje ili su u tzv. 'kvazi' izvanrednom stanju.

Te bi mjere mogle utjecati na organizatore OI u Tokiju koji će vjerojatno početkom sljedećeg tjedna donijeti odluku o nazočnosti lokalnog stanovništva na natjecanjima.
Gledateljima iz inozemstva je već ranije zabranjeno prisustvo na natjecanjima, prvi put u povijesti olimpijskih igara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!