U Karlovcu najavljen osmi Europski tjedan sporta

19.09.2022.

16:37

Autor: A.M./HRT/Ministarstvo turizma

Najavna konferencija za Europski tjedan sporta

Najavna konferencija za Europski tjedan sporta

Foto: . / Europski tjedan sporta

Danas je u Karlovcu održana najavna konferencija Europskog tjedna sporta, koji će se i ove godine, po osmi puta, održati diljem Hrvatske od 23. do 30. rujna 2022.. Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinacijsko tijelo, pod motom #BeActive tijekom cijelog tjedna organizira niz aktivnosti kojima će potaknuti građane na bavljenje sportom. 

Europska komisija inicirala je projekt kao odgovor na loše statistike o tjelesnoj aktivnosti građana Europske unije, a cilj projekta je promicati sport, redovitu tjelesnu aktivnost građana svih dobi i stupnja fizičke pripremljenosti, kao i pozitivan učinak koji imaju na fizičko i mentalno zdravlje i socijalnu uključenost, te potaknuti građane na aktivniji i zdraviji život.


Projektom se želi potaknuti građane da pronađu sport odnosno vrstu rekreacije koja najbolje odgovara njihovim interesima, mogućnostima i potrebama, ali i da ostanu aktivni tijekom cijele godine, ne samo tijekom Europskog tjedna sporta.


- Kao i svake godine Ministarstvo turizma i sporta pripremilo je tijekom cijelog tjedna niz aktivnosti kojima želimo potaknuti naše građane na bavljenje sportom, jer projektom želimo doći do što više građana - djece, školaraca, studenata, radno aktivnih, umirovljenika te osoba s invaliditetom. Uključivanje što više građana u bavljenje tjelesnom aktivnošću jedan je od naših iznimno važnih ciljeva s obzirom na loše pokazatelje o tjelesno aktivnoj populaciji u Hrvatskoj te je taj izazov prepoznat i u strategiji Nacionalnom programu športa kao i u Programu Vlade RH. Europski tjedan sporta jedan je od alata kojim želimo smanjiti negativne trendove, međutim postoji i niz drugih aktivnosti koje su prepoznate strategijom i bit će realizirane donošenjem novog Zakona o sportu poput veće dostupnosti sporta kroz ulaganje u sportsku infrastrukturu te osiguravanja uvjeta za bavljenje sportom za djecu i mlade kroz izravnu pomoć županijskim sportskim zajednicama, istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Tijekom 2021. godine diljem Republike Hrvatske organizirano je 160 događanja u sklopu kojih je sudjelovalo 40.000 građana, dok je ukupno dosad kroz sedam godina u sve aktivnosti uključeno 200.000 građana.


Posebni tematski dani bit će posvećeni vježbanju u školama, vježbanju mladih, kao i vježbanju u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije u školama, na fakultetima te na radnom mjestu. Cilj je pokazati da se može vježbati u svakom trenutku, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.


Jedna od već tradicionalnih aktivnosti tijekom Europskog tjedna sporta je i #BeActive Night, noćno vježbanje kojem će ove godine domaćin biti Karlovac.


- Današnji stil življenja iziskuje puno više aktivnosti, promocije i važnosti bavljenja sportom. Drago mi je da je cijela ova organizacija prepoznala Karlovac kao grad gdje će se održati jedno događanje u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta. Kada govorimo o rekreaciji, mislim da se Karlovac može kandidirati i za europski grad sporta, rekao je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić.


Ovogodišnja ambasadorica projekta je trostruka olimpijka u skijaškom trčanju Vedrana Malec, a projekt su kroz godine održavanja podržali mnogobrojni naši uspješni sportaši - nogometaši Dejan Lovren, Bruno Petković, Mateo Kovačić, zlatni rukometaš Petar Metličić, olimpijski viceprvak i osvajač Svjetskog kupa skijaš Ivica Kostelić, rukometašica Maida Arslanagić, profesionalne tenisačice Donna Vekić i Ana Konjuh,  Marin Čilić, NBA košarkaš Dario Šarić, olimpijski pobjednici i svjetski i europski prvaci braća Sinković i mnogi drugi...


PROGRAM EUROPSKOG TJEDNA SPORTA 2022. GODINE:


    • Otvorenje, 23. rujna (park na Trgu J.J.Strossmayera, Zagreb)

    • #BeActive Night, 24. rujna (Šetalište dr. Franje Tuđmana – Šanac, Karlovac)

    • Nacionalni dan – sportsko selo, 25. rujna (livada pored Malog Jezera, RSC Jarun)

    • Dan mladih, 26. rujna (Sveučilišni kampus, Osijek)

    • Školski dan, 27. rujna (SRC Lepoglava)

    • Fokus dan - Radno mjesto, 29. rujna

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!