U Dohi dodijeljene nagrade AIPS-a

12.06.2022.

23:51

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Jura Ozmec, glavni tajnik AIPS-a

Jura Ozmec, glavni tajnik AIPS-a

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Svečanom ceremonijom na otvorenom na stadionu Khalifa u Dohi dodijeljene su godišnje nagrade za sportsko novinarstvo u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS). 

Bila je to noć za sportske novinare na nogometnom igralištu na kojemu će se uskoro održati Svjetsko prvenstvo, noć u kojoj sportski novinari nisu izvještavali s tribina, već su na samom travnjaku slavili profesiju koja nije posao, već misija i strast.

Nagrađeno je više 30 sportskih novinara, fotoreportera i video-novinara iz Kine, SAD-a, Francuske, Australije, Brazila, Bugarske, Alžira, Namibije, Srbije, Irana, Argentine, Portorika, Gane, Ugande, Italije, Indije i drugih zemalja s pet kontinenata, predstavljenih na svečanosti kojom je obilježena prva AIPS-ova dodjela nagrada nakon pandemije Covida-19.

Gala svečanost, čija je voditeljica bila talijanska novinarka Valentina Clemente, započela je emotivnim trenutkom. Mentor Riccardo Romani, koji je pratio rat u Ukrajini i bio prisutan u ratnim scenarijima u Afganistanu i Iraku, predstavio je priču o ukrajinskom sportskom novinaru Vladislavu Dunajenku, koji je nakon što je bio dio Programa mladih reportera u Lausannei, odlučio postati vojnik nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Naša udruga organizira mnogo programa mladih reportera, kao što je bio i Vlad, da im pokaže put. To je put kojim smo krenuli 2016. godine, jer smo odlučili ulagati u kulturu. Naše je opredjeljenje održavati sport čistim, a jedina mogućnost nam je graditi mostove, kazao je predsjednik AIPS-a Gianni Merlo.

Ceremoniju u Dohi je producirao predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZNS) i glavni tajnik AIPS-a Jura Ozmec, koji je dodijelio jednu od najvažnijih nagrada, onu za životno djelo 95-godišnjem Gancu Joeu Larteyu, dojaenu afričkog sportskog novinarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!