U čemu je tajna uspjeha slovenskih biciklista?

02.10.2021.

13:40

Autor: Ivan Dorian Molnar/Sport/I.Ž.K./HRT

Bogdan Fink i Ivan Dorian Molnar

Bogdan Fink i Ivan Dorian Molnar

Foto: HTV / HRT

S bivšim slovenskim biciklistom, danas direktorom momčadi Adria Mobile, Bogdanom Finkom razgovarao je Ivan Dorian Molnar. 

Fink je od početaka vezan za utrku kroz Hrvatsku, a ujedno je dugo godina na čelu utrke Kroz Sloveniju. 

- Ja i Vladimir Miholjević nekad smo zajedno vozili u Novom Mestu. Ja sam potom prestao, a Vladimir je imao odličnu karijeru kao profesionalac u Italiji i 2015., kada je počeo s projektom Tour of Croatia sa svojim partnerom, našli smo se i u početku smo puno više surađivali. Pomagao sam mu, sada to više preuzimaju dečki iz njegove ekipe koja je mlada i ambiciozna, kaže Bogdan Fink.

Jaka imena su na ovogodišnjem CRO Race, poput Mikela Lande, sprintera Phila Bauhausa, ali bilo je tu i zavidnih nastupa mlađih biciklista, pa i iz Hrvatske.

- Tour of Croatia i sada CRO Race je utrka u kojoj nove buduće zvijezde pobjeđuju, tako vidite Bauhausa i Kooija i ostale, a i mladi imaju mogućnost da se pokažu u konkurenciji World Tour Teamova.

Slovenski biciklizam je u velikoj ekspanziji, bilježi sjajne uspjehe. Bogdan Fink povezan je od 2012. s Primožem Rogličem, koji ima zlato s olimpijskih igara, triput je osvojio Vueltu, uz etapne pobjede na Giru i Touru.

- Primož je bio u Adria Mobileu od 2013. do 2015. i na prvom izdanju Tour of Croatia bio je drugi ukupno. Sada vidimo dokle je stigao. On je strašan talent, a istovremeno imamo i puno drugih vozača koji su isto dobri, Tadej Pogačar je dvaput pobijedio na Tour de Franceu. Mi koji smo prije vozili nikad nismo mislili da mogu vozači s ovih prostora doći toliko daleko, rekao je bivši biciklist, sada direktor Adria Mobilea.

U čemu je tajna uspjeha slovenskog biciklizma?

- Kao prvo, obojica su veliki talenti, jedan u nekim kategorijama više nego drugi, a drugo, tu je puno, puno rada, ne samo treninga. Oni su veliki radnici, Primož s 31 godinom i Pogačar s 23 imaju još puno pred sobom. Mi se samo nadamo da ćemo na ovim prostorima naći nove talente koji bi mogli biti na njihovoj razini, zaključio je Fink. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!