U Buzetu sve spremno za utrku europskog prvenstva

19.09.2021.

07:00

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Buzetski dani

Buzetski dani

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U gradu oktana, Buzetu, sve je spremno za utrku europskog prvenstva. Na startu će se naći ponajbolji hrvatski i strani vozači Formule i sportskih automobila, a uz njih, za utrku se pripremaju i domaćini.

U buzetskim garažama radi se punom parom. Za utrku sve mora biti savršeno sigurno.


- Neplanirani radovi! Mislili smo da ćemo samo zamijeniti gume povodom ove kiše koja nas je počastila, ali nešto moramo na brzinu riješiti, kaže Patrik Vivoda


Sanjin Prodan je spreman. Na domaćem terenu teško je voziti, ali poseban je to doživljaj.


- Domaći teren je uvijek dvosjekli mač. S jedne strane, tu je sve jednostavno, a opet, kad dođeš na cestu, nije to baš tako. Tu je domaća publika, kaže.


Tih dana sve ostalo pada u drugi plan. Na 17. zavoju naišli smo na veselo društvo koje nosi zanimljivo ime. 


- Zovemo se Marinci u aria jer svake godine puno natjecatelja izleti van staze i završi natjecanje i mi najviše uživamo kad je to u našem zavoju, kaže Leo iz Marinaca.


Staza ima ukupno 33 zavoja. Natječu se za prvenstvo Europe u sportskim vozilima i formulama. 


- Dužine je 5001 m, staza ima preko 30 zavoja, što znači da je vrlo atraktivna za publiku, kaže Ana Pisak iz odnosa s javnošću.


Svi će uživati u nastupima ponajboljih domaćih i europskih vozača. Christian Merli iz Italije drži rekord staze s prosječnom brzinom od 144 km/h.


- Neće biti jednostavno. Za titulu europskog prvaka dovoljno mi je samo nekoliko bodova, pokušat ću ne pretjerivati, ali, naravno, volio bih pobijediti, kaže. 


Natječe se 28 vozača formule, među kojima i on. COVID potvrda je spremna, i povijesna formula.


- Vozim povijesni automobil, ali ovdje imam veliku konkurenciju, kaže Kmet František, 73-godišnji natjecatelj iz Slovačke. 


Bit će to još jedna utrka koju će dugo pamtiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!