U 30 godina hrvatske samostalnosti veliku su ulogu imali i sportaši

15.01.2022.

20:04

Autor: Mihovil Horvat/Sport/Dnevnik/HRT

Zimske olimpijske igre u Albertvilleu 1992.

Zimske olimpijske igre u Albertvilleu 1992.

Foto: HTV / HRT

U 30 godina hrvatske samostalnosti jednu od velikih uloga imali su i sportaši. Svih tih godina bili su najbolji ambasadori naše domovine. Rijetki su oni koji u svijetu nisu čuli za Šukera, Bobana, Ivaniševića, Modrića, Janicu, Blanku ili Sandru. Teško je nabrojiti sve velike uspjehe koje su nam priuštili od samostalnosti. S ponosom smo s njima plakali i slavili na ulicama diljem zemlje.   

U Hrvatskoj je bjesnio rat, stanovništvo je bilo u skloništima, političari su vodili diplomatske bitke, a sportaši na terenima diljem svijeta nosili su hrvatska obilježja. Govorili o patnji ljudi u Hrvatskoj i otvoreno zagovarali težnju Hrvatske za međunarodnim priznanjem.


Povijest za hrvatski sport ispisana je samo tri tjedna nakon priznanja, a to su Zimske olimpijske igre u Albertvilleu kada se prvi put zavijorila hrvatska zastava. U ljeto te iste godine u Barceloni na ljetnim igrama Hrvatska je stigla do svojih prvih odličja - srebrni košarkaši, Goran Ivanišević osvojio je dvije bronce - pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem

Olimpijske igre u Barceloni 1992.

Olimpijske igre u Barceloni 1992.

Foto: HTV / HRT

Teško je nabrojiti uspjehe hrvatskih sportaša na svjetskim i europskim prvenstvima u svim sportovima, a da nekoga ne izostavimo, no ukupno 52 medalje osvojene na zimskim i ljetnim igrama nevjerojatan su uspjeh za mladu državu, a nezapamćene emocije u nama probudili su nogometaši u Francuskoj i Rusiji.    


Zahvaljujući uspjesima svih naših sportaša Hrvatska je prepoznatljiva na karti kao sportska velesila, pogotovo ako u obzir uzmemo broj stanovnika koji je prema novim podacima nešto manji od četiri milijuna.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!