13:24 / 03.05.2018.

Autor: I.Ž.K./A.R./HRT

Turneja radosti SIM-a stigla u Zagreb, Darijo Srna sa školarcima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sportske igre mladih najveća su sportska amaterska manifestacija za djecu i mlade u Europi.
Sportske igre mladih najveća su sportska amaterska manifestacija za djecu i mlade u Europi. Organiziraju se u tri zemlje u regiji, a pokrenute su 1996. u Splitu. Ove godine održat će se potkraj lipnja, a uoči Igara očekuje nas velika Turneja radosti, koja je stigla i u Zagreb.

Program Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih na Trgu bana Josipa Jelačića počeo je zajedničkim paljenjem plamena Turneje radosti koji su zapalili ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić te proslavljeni hrvatski nogometaš Darijo Srna.

U sportskom dijelu programa sudjelovalo je više od tisuću osnovnoškolaca s područja Zagreba koji su se natjecali u na 60 metara i na turnirima u graničaru, a pobjednici su se plasirali na državnu završnicu u lipnju.

Na događanju su bili informativno-edukativni korneri za djecu i mlade velike nacionalne preventivne kampanje "Zajedno više možemo - u akciji s policijom". Osnovnoškolci i građani mogli su naučiti sve o ponašanju u prometu, isprobati simulatore, dobiti edukaciju iz krim policije te obići policijska vozila i motore.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2018. se održava 22. put i to u kontinuitetu od 1996. Cilj je da se kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativa svim negativnim činiocima današnjice.

Ovo je najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno od ožujka do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u deset sportova.

Igre se trenutno održavaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, s namjerom širenja na još veći broj zemalja. U proteklih 21 godinu Sportske igre mladih okupile su više od 1.200.000 djece i mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!