Trostruki olimpijski pobjednik u dizanju utega privremeno suspendiran

23.12.2022.

15:47

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: 279photo Studio / Shutterstock

Trostruki olimpijski pobjednik u dizanju utega, 38-godišnji Kinez Lyu Xiaojun privremeno je suspendiran nakon što je u njegovom uzorku pronađeno nedopušteno sredstvo, objavili su u četvrtak iz Međunarodne agencije za testiranje (ITA).

Lyu je testiran 30. listopada izvan natjecanja, objavila je agencija koja nadgleda veći dio antidopinškog programa Međunarodne dizačke federacije (IWF). U njegovom je uzorku pronađen eritropoetin, zabranjeni peptidni hormon.


Lyu je prošle godine u Tokiju postao najstariji osvajač olimpijskog zlata u dizanju utega, a 38-godišnji Kinez je u petak izjavio da je šokiran objavljenim rezultatom testiranja.


- Nemam ni motiv, ni razlog za uzimanje zabranjenih sredstava ili se koristiti nedopuštenim metodama u završnoj fazi moje drage dizačke karijere, izjavio je Lyu za Reuters putem priopćenja.


- Surađivat ću s relevantnim organizacijama u istrazi, jer želim saznati pravi uzrok za nastalu situaciju i želim dokazati svoju nevinost.


Lyu je 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru osvojio naslove olimpijskog pobjednika u kategoriji do 77 kg, da bi prošle godine u Tokiju slavio u kategoriji do 81 kg.


- Primili smo na znanje Lyu Xiaojunovu objavu te vjerujemo da će ITA i IWF dokučiti sve činjenice i donijeti nepristranu odluku, suzbijajući doping i pritom štiteći prava čistih sportaša, poručili su iz Kineskog dizačkog saveza.


Posljednjih godina je u dizačkom sportu otkriveno mnoštvo slučajeva korištenja nedopuštenih sredstava, a u lipnju su bivšim čelnicima IWF-a Tamasu Ajanu i Nicuu Vladu izrečene doživotne zabrane obnašanja bilo kakvih dužnosti u ovom sportu, zbog prikrivanja dopinga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!