12:57 / 15.11.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Trostruki olimpijski pobjednik saslušan pred CAS-om

Sun Yang (REUTERS/Denis Balibouse)

Sun Yang (REUTERS/Denis Balibouse)

Foto: - / REUTERS

Poriče odgovornost za uništavanje uzorka.
Kineski plivač Sun Yang saslušan je u petak pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Montreuxu, gdje je još jednom ponovio da se smatra nevinim u slučaju uništavanja uzorka krvi zbog kojeg ga je Svjetska antidopinška organizacija prijavila CAS-u, a nakon što ga je Svjetska plivačka federacija (FINA) oslobodila krivnje.

Trostruki olimpijski pobjednik i osvajač 11 zlatnih medalja na svjetskim plivačkim prvenstvima u rujnu prošle godine bio je podvrgnut nenajavljenom testiranju. No, prema dokumentima koji su procurili u javnost, netko iz kruga Yangovih suradnika je uzorak krvi uništio razbivši ampulu čekićem. Kineski plivač tvrdi da osobe koje su došle provesti testiranje nisu imale valjane identifikacijske isprave, a optužio ih je i za neovlašteno snimanje njegova doma.

FINA je prihvatila Yangove argumente i oslobodila ga krivnje, čime mu je omogućen nastup na posljednje Svjetskom prvenstvu u korejskom Gwangjuu, gdje je 27-godišnji Kinez osvojio zlatne medalje na 200 i 400 m slobodnim načinom. No, plivači koje je pobijedio odbili su mu čestitati, a neki nisu željeli biti ni na istom pobjedničkom postolju. Kinez je tada tvrdio da su njegovi potezi bili "na korist i ostalim plivačima".

Yang je tražio da njegovo saslušanje pred CAS-om bude javno, što je vrlo rijetko. U svom je iskazu nekoliko puta ponovio da osobe koje su uzele uzorak njegove krvi nisu imale ispravne identifikacijske dokumente te da se ne smatra krivim za bilo kakvu radnju.

Kineski plivač je 2014. već odslužio tromjesečnu kaznu zbog korištenja nedozvoljenog sredstva, za koje je tvrdio kako ga je uzeo zbog problema sa srcem.

U slučaju da ga Sud za sportsku arbitražu proglasi krivim Sun Yangu prijeti suspenzija u trajanju od dvije do osam godina, što bi značilo da će, u najboljem slučaju za njega, morati propustiti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!