Trogirani zlatni i srebrni na EP klase Melges 24

30.10.2022.

12:27

Autor: A.M./Hina

Klasa Melges 24 /Ilustracija

Klasa Melges 24 /Ilustracija

Foto: . / Shutterstock.com

Na Europskom prvenstvu klase Melges 24 u Italiji Trogirani su postali europski doprvaci, dok su u amaterskoj konkurenciji osvojili zlato. Posada Mataran 24 u sastavu Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Max Čarija osvojila je zlato i srebro na Europskom prvenstvu klase Melges 24 koje se održavalo u Genovi.

Na prvenstvu su nastupale još tri hrvatske posade - Universitas Nova s kormilarom Ivanom Kljakovićem Gašpićem koja je zauzela peto mjesto, Panjić (Luka Šangulin) koji je završio 17., te Razjaren (Ante Ćesić) koji se plasirao na 18. mjesto.


U jakoj konkurenciji 36 posada koje su u Liguriji jedrile u jednoj od najpopularnijih svjetskih one design klasa, Trogirani su devet jedrenja pokazali konstantu i kvalitetu, koja im je na kraju donijela dva pobjednička postolja. Naime, klasa Melges jednako valorizira amaterske jedriličare i profesionalce, pa je Mataran 24 koji se natjecao u obje kategorije postao europski prvak i doprvak.


- Sama činjenica da smo se tijekom cijelog prvenstva borili za vrh s iskusnom posadom kao što je Strambapapa koja je sastavljena od vrhunskih olimpijskih jedriličara je sjajna. Nismo očekivali ovakav rezultat jer u ovoj klasi jedrimo tek jednu sezonu. Zlato i srebro je više nego što smo i sanjali. Bilo je jako teško održati koncentraciju na velikoj floti u kojoj se sve pogreške skupo naplaćuju i u tom smo segmentu najviše ponosni na sami sebe i svoje jedrenje, prokomentirao je kormilar Matarana 24 Ante Botica.


Na kraju treba istaknuti kako je Hrvatska imala i dva najmlađa predstavnika na čitavom prvenstvu. 11-godišnja Mia Kljaković Gašpić dobila je nagradu za najmlađu jedriličarku, a 14-godišnji Noa Šangulin nagrađen je kao najmlađi jedriličar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!