09:54 / 13.06.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Trener Texansa kleknut će s igračima za vrijeme himne

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Igrači imaju pravo izraziti svoje neslaganje, imaju pravo da se čuje i njihovo mišljenje, rekao je trener Texansa Bill O'Brien
Glavni trener američke profesionalne momčadi u američkom nogometu Houston Texansa Bill O'Brien u razgovoru za dnevni list Houston Chronicle izjavio je kako će se pridružiti svojim igračima koji odluče klečati tijekom intoniranja nacionalne himne sljedeće sezone.

- Da, kleknut ću zajedno s njima, u potpunosti sam za to. Igrači imaju pravo izraziti svoje neslaganje, imaju pravo da se čuje i njihovo mišljenje i imaju pravo biti ono što jesu. Oni ne kleče zato što su protiv naše zastave nego zato što nisu ravnopravno tretirani u ovoj zemlji više od 400 godina, izjavio je 50-godišnji bijelac O'Brien koji je rodom iz savezne države Massachusetts.

U utorak, na dan pokopa Georgea Floyda, koji je bio žrtva policijske brutalnosti u Minneapolisu 25. svibnja, a čija je smrt pokrenula val prosvjeda u SAD-u, u njegovu rodnom Houstonu O'Brien je otkazao sve klupske aktivnosti kako bi igrači i klupsko osoblje mogli nesmetano sudjelovati u pogrebnim obredima.

I sam O'Brien je prisustvovao Flyodovu pogrebu, kao i vlasnik Texansa Cal McNair te najveća zvijezda momčadi, jedan od najboljih obrambenih igrača lige J.J. Watt.

- Kada razmislite o kako velikom problemu se radi, onda dođete do zaključka da ako mi uspijemo napraviti malu promjenu u Houstonu, to bi mogao biti kamenčić koji će pokrenuti buru u jezeru. Ono što se dogodilo Georgeu Floydu probudilo je nešto što je veće od našeg sporta i ne može se ignorirati. Osjetili smo kako ne možemo šutjeti, želimo pomoći u stvaranju promjena. To je ispravno i naši igrači to prepoznaju. I mi želimo podržati naše igrače i našu zajednicu jer smo svi u istom čamcu, rekao je McNair.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!