Transrodnim triatlonkama zabranjen nastup u ženskoj konkurenciji

07.07.2022.

17:56

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Britanski triatlonski savez zabranio je transrodnim sportašicama natjecanje u ženskoj kategoriji, dopustivši im sudjelovanje u "otvorenoj" kategoriji s muškarcima.

Britanski triatlonski savez najavio je promjene u rodnim kategorijama koje uključuju transrodne i nebinarne sportaše i "otvorenu" kategoriju.


Savez je objavio kako će za sportaše starije od 12 godina postojati dvije kategorije - "ženska", za one koje su rođene kao žene i "otvorena" za one koji su rođeni kao muškarci, te transrodne i nebinarne osobe.


Ovaj potez uslijedio je nakon odluke Međunarodne plivačke federacije (FINA) koja je također, ograničila sudjelovanje transrodnih sportašica u elitnim ženskim natjecanjima.

- Britanski triatlonski savez je preispitao svoju politiku o transrodnim osobama kako bi osigurao da ona odražava potrebe našeg sporta, štiti poštenje u natjecanju i služi našoj želji da triatlon učinimo istinski inkluzivnim, stoji u izjavi.


- Naša politika ističe da je triatlon sport za svakoga i da se transfobično ponašanje neće tolerirati, dodaje se.


Upravno tijelo priopćilo je da su konzultirali više od 3.000 sudionika u anketi, te ugostili fokusne grupe, razgovarali sa sportašima, osobljem, članovima odbora i akademicima prije donošenja odluke.


- Započeli smo ovaj proces krajem 2021. i prošli kroz razdoblje neovisnih konzultacija kako bismo istražili mogućnosti kategorizacije.


Razmatralo se i dodavanje treće kategorije (muškarci, žene, open), ali je zaključeno da ne bi bilo značajnog broja sportaša koji bi se natjecali u otvorenoj kategoriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!